Vstup města

Zásadní změnou je vstup města jako partnera do akciové společnosti BK Pardubice. „Zastupitelstvo se rozhodlo zakoupit patnáct procent akcií klubu. Každou pak za symbolickou jednu korunu. Z dvaatřiceti členů hlasovalo osmadvacet pro. Město bude mít dva zástupce v dozorčí radě,“ objasnil důležitý krok radní Miroslav Klimpl. Město se dále zavázalo, že přes svojí „akciovku“ Městský rozvojový fond umožní BK Pardubice odehrát v ČEZ Areně drtivou většinu utkání, a to na základě komerčního nájemného. Pokud nastane termínová kolize s hokejem, ten jako sport číslo jedna bude mít přednost.
Na druhou stranu město má své požadavky. „Nesmí být převedena licence klubu a pět let se nesmí požádat o dotace či půjčky na činnost. Dále klub musí podporovat mládežnickou základnu,“ vypočítal Miroslav Klimpl. A jak hodnotí počin města předseda představenstva BK Synthesia Pardubice? Vstup města do pardubického basketbalu hodnotím velmi pozitivně. Navíc chceme vytvořit úzké vazby s hokejem. Už jsem se setkal s hokejovým vedením a naše jednání bylo vstřícné,“ pochvaluje si Miroslav Havlíček. Na závěr nutno dodat, že rozpočet na sezonu 2007/2008 činí 14 milionů korun.

Jak již lze vyčíst z názvu klubu, generálním partnerem zůstává Synthesia. „V pardubickém basketbalu se angažujeme deset let. Byli jsme s ním v dobách dobrých i zlých. „Novou smlouvu jsme uzavřeli na rok. S pochopitelných důvodů nebudu jmenovat konkrétní čásku. Nicméně pohybuje se v řádech milionů a je vyšší než v minulosti,“ říká Daniel Rubeš tiskový mluvčí a.s. Synthesia a místopředseda klubu.

Bude ULEB Cup?

Další novinky se netýkají pouze BK Pardubice, i když v některých případech s ním úzce souvisí. Seznámí nás s nimi technický manažer klubu Ivan Horyna. „Na zasedání Asociace ligových klubů padlo rozhodnutí změnit systém play off. Čtvrfinále i semifinále se budou hrát na tři vítězná utkání a finále na čtyři. S tím, že poražení semifinalisté mají automaticky bronz,“ informuje Ivan Horyna.

Druhou zprávou, která jistě potěší basketbalové fajnšmek ry, je zájem vítěze Mattoni NBL hrát v ČEZ Areně domácí zápasy na evropské scéně. „Nymburk se přihlásil do druhé nejprestižnější soutěže, kterou je ULEB Cup. Jeho hala nevyhovuje evropským parametrům a tak oslovil nás a Sazka Arénu. To jsou jediné dvě haly v republice, které vyhovují přísnějším normám,“ upřesňuje Horyna. No pokud by se tak stalo, pardubický divák se má na co těšit. Vždyť sobotní los svedl Nymburk do skupiny mimo jiné se slavným italským klubem Fortitudo Bologna nebo CZ Bělehrad.

Další novinkou je rodící se Středoevropská liga, kterou mají Pardubice zájem hrát. Původně ji měly hrát týmy z České republiky, Maďarska, Slovenska, Rakouska. Nově se přihlásilo Polsko. Českou republiku by měly reprezentovat A Plus Brno, Děčín, Nový Jičín a také Pardubice.

Poslední novinkou z šálku manažera klubu je informace z rozhodcovského prostředí. „Měla by být vytvořena funkce supervizora, který by měl sledovat výkony rozhodčích s pravomocí za případné chyby je trestat,“ uzavřel Horyna.