Nejlepším střelcem Pardubic se stal s osmnácti body pivot Kamil Švrdlík. Šesté utkání je na programu v neděli od 18 hodin v tomto severočeském městě.

Jak byste v kostce zhodnotil zápas číslo 5?
Byl to strašně urputný zápas. Úplně herně se nám nedařilo, ale urvali jsme ho obrovskou aktivitou. Vůbec nám nelétaly do koše trojky, a tak jsme to museli něčím nahradit. Stačí se podívat do statistik, kde máme skoro třicet útočných doskoků. Opakuji, urvali jsme to silou. Na druhou stranu docela pěkně jsme si půjčovali balon a některé akce byly pohledné.

Poprvé jste se v této čtvrtfinálové sérii ujali vedení. Dá se říci, že z vás už spadl ten tlak, který je na favority vytvářen?
Ano, konečně jsme se dostali do lepší situace. V ní bylo od začátku Ústí, což se také projevilo na jeho vysokém sebevědomí. Nesníme ale podcenit ani minutu. Oni, i když se dostanou na minus deset, umějí trefit těžké střely.

Pro váš tým bylo důležité, že se rozstříleli všichni hráči. Spoléhat totiž pouze na Brandona Spearmana by byla sportovní sebevražda, co říkáte?
Ve druhém utkání v Ústí mu vycházelo téměř všechno. Těmi pětatřiceti body nám opravdu zachránil kůži. Ale správně jsme tušili, že mu nedají na hřišti kousek prostoru. V tomto utkání mu to už tolik nešlo, vytasili se na něj s velmi agresivní obranou. Musel pouštět míče z ruky, ale my ostatní jsme to zvládli. Na druhou stranu jsme byli méně čitelní.

V předchozích čtyřech zápasech jste hluchými místy zrovna nešetřili. Před utkáním tak přišel pokyn: Koncentrace po celých čtyřicet minut. Přesto, přelom první a druhé čtvrtiny byl z vašeho pohledu hodně dietní…
Je jasné, že bychom chtěli odehrát celý zápas bez výkyvů. Ostatně to chce každý tým. Naštěstí pro nás přišel tento jediný poměrně brzy a dalo se na něj ještě reagovat. Začali jsme tam trochu kupit ztráty. Ono je kolikrát lepší hodit to na koš a pokusit se o doskok, než míč ztratit. V hlavách jsme ale měli, že už jsme se v sérii dokázali několikrát vrátit do zápasu, takže jsme o tom nepochybovali.

Nástup do druhého poločasu vypadal jako nejlepší v dosavadním průběhu čtvrtfinále, souhlasíte?
Důležité bylo, že jsme nezpanikařili a trpělivou hrou nejdříve skóre ještě do přestávky dorovnali. A ve druhém poločase jsme se přes ně přehnali a už je skoro k ničemu nepustili. Nejdříve jsme je nepustili pod pět bodů a ve čtvrté kvartě pak pod deset.

Znovu platilo: Pardubická dominance na doskocích rovná se výhra. Ten rozdíl činil dvacet dva „kousků“. Navíc celkově jste poslali na jejich koš asi o čtyřicet pokusů víc…
To bylo zapříčiněno tím, že jsme tolik nedávali. Byli jsme ale schopni si neúspěšně střely doskočit a využít druhé či třetí šance. Tím jsme to nahradili. Takže. I když jsme jim nasázeli téměř stovku, nemůžeme říct, že bychom je rozstříleli. To by musela být úspěšnost střelby nad padesát procent.

Kromě týmového zlomu, přišel také váš osobní. Zaznamenal jste osmnáct bodů, nejvíce ze všech vašich spoluhráčů. Do té doby jste byl spíše pod deset. Cítíte se už pod ústeckým košem jako ryba v Labi?
Když jsme se, zejména v domácích utkáních proti nim trápili při střelbě z venku, tak to bylo strašně těžké pro podkošové hráče. Byli zatažení a nebylo tam kousek místa a my tam bušili do dvou, do tří protihráčů. Teď se bedna přeci jen trochu více otevřela. Jsem rád, že jsme, jako pivoti, podpořili náš tým. A hlavně nahradili body Brandona.

V šestém utkání už se asi nemáte čím překvapit. Soupeři jste ale hodili rukavici v tom, že neví, na koho se má zaměřit…
Je pravda, že v tomhle zápase nás šest dalo dvojciferný počet bodů a další dva k němu byli blízko. Pokud se prosazuje více hráčů, to je nejtěžší bránit. Když tři stojí a dva hrají, tak je to naopak velmi jednoduché pokrýt. Jenže když budeme všichni takto aktivní a neustále v pohybu, tak s námi budou mít v neděli velké problémy.