ČESKO – ŠPANĚLSKO  56:93
Body: Kříž 11, Švrdlík a Šiřina po 9, Satoranský 8, M. Peterka 6, Palyza 5, Hruban 4, Welsch a Kyzlink po 2 – P. Gasol 26, Rubio 17, W. Hernangomez 9, M. Gasol a Oriola po 8, J. Hernangomez 7, San Emeterio 6, Rodriguez 5, Sastre 4, Navarro 3. Rozhodčí: Anastopoulos (Řec.), Gurion (Izr.), Reid (Austr.). Fauly: 23:10. Pět chyb: Kyzlink, Hruban. Trestné hody: 4/2 – 28/24. Trojky: 6:5. Doskoky: 28:50. Čtvrtiny: 14:33, 23:56, 38:76.

Český tým vyhrál úvodní rozskok a do soupeře se pustil s velkou vervou. Po dvou minutách dokonce svítilo na světelné tabuli skóre 7:5 pro naše barvy. Pro zajímavost všechny body dal Martin Kříž. A to byla červená na španělského býka. Ještě v první pětiminutovce se přes soupeře přehnali jako vítr. Záhy se dostali dvojciferného vedení, které zásluhou trestných hodů po pěti českých faulech navyšovali.  Pod košem soupeře si dělali, co chtěli a lvům nezbývalo nic jiného než je faulovat.

Výškovou převahu hráčů z Iberijského poloostrova si lze ukázat na jednom momentu, kdy si třikrát  při jednom neúspěšném zakončení doskočili míč. A tak se ztráta podle protokolu domácích už po první čtvrtině vyšplhala na minus 17. Ke všemu se v jejím závěru zranil další vysoký hráč Patrik Auda.

Vojtěch Hruban byl nejlepším střelcem českého týmu v úvodním duelu proti Rumunsku.
Rumuny setřásli ve třetí čtvrtině, Hruban střelcem zápasu

Druhá čtvrtina se v podání českého týmu proměnila v jeden velký zmar.  Pod vlastním košem pokračovala nadvláda španělského a na druhé straně se jim absolutně nedařilo střelecky. Není divu, že hned v první minutě druhého dějství prohrával o dvacet (14:34) a v dvě a půl minuty před koncem prví půle dokonce o třicet (18:49). Navíc se na české straně hromadily fauly. Za dvacet minut jich nasbírali šestnáct, z toho Vojtěch Hruban hned čtyři. Velmi vydařený první poločas zakončil trojkou s klaksonem španělský kapitán Juan Carlos Navarro.

Kdo by si myslel, že obhájce prvenství  na EuroBasketu poleví, tak se šeredně zmýlil. Nepolevil a ještě se na náš účet rozhodl bavit diváky. Jako například, když Marc Gasol poslal zády ke koši přihrávku na San Emeteria. Lvi zápas sice nezabalili, ale bylo to přesně to utkání, kdy můžete dělat psí kusy a nic vám to není platné. Španělská drtička se ne a ne zastavit. S úvodem poslední minuty třetí čtvrtiny se přehoupla přes rozdíl čtyřiceti bodů.

Vojtěch Hruban byl nejlepším střelcem českého týmu v úvodním duelu proti Rumunsku.
Střelec Hruban: Máme zatím jen jednu čárku

Češi sice prohrávali propastným rozdílem, ovšem jejich fanoušci potvrdili, že nejsou žadní suchaři. Mezi třetím a čtvrtým hracím obdobím se připojili k vlně, kterou rozbouřili španělští toreadoři.  Za to se jim dostalo od druhé strany potlesku. Navíc i za velmi nepříznivého stavu své miláčky neustále povzbuzovali. A svojí lásku k basketbalu dokázali i při bouřlivém kvitování španělských parádiček.

Co se týče dění na hrací ploše, tak se rozdíl ve skóre pohyboval mezi pětatřiceti a čtyřiceti body. Domácí dohrávali v hodné úzké rotaci, když pro pět faulů nedohráli Tomáš Kyzlink a Vojtěch Hruban. Jediná otázka, která se řešila, jestli český koš odolá sto bodům. A odolal. To je při takovém průběhu takové malé vítězství…

Vyjádření lékaře ČR ke zranění Patrika Audy
Pavel Riman: "Má natažené vazy v kotníku.  Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál podle otoku. Zatím je minimální, tak budeme doufat, že do dalšího zápasu ho dáme dohromady. Zítra bude mít klid, budeme bojovat s otokem a nebudeme ho fyzicky zatěžovat."