Jaká je v týmu atmosféra po včerejším výprasku od Španělska? Berete to jako facku nebo dobrou zkušenost?
Psychologický vliv na náš tým to mít určitě nebude. Všichni jsme realisté. I když jsme šli do utkání s touhou překvapit a být něčím jiným, než ostatní týmy, které také budou dostávat od Španělska o dvacet nebo o třicet, tak se to bohužel nepovedlo. Ve hře obou týmů byl vidět markantní rozdíl. Rozdíl v zemi, pro kterou je basketbal fanatismem a v zemi, která basketbalovou není.

Může vám pomoct fakt, že Španělé jsou na daleko vyšším levelu  než váš tým? Můžete zkušenosti  využít do dalších zápasů?
Ze svých zkušeností mohu potvrdit, že mám podobný pocit. Když tým, hraje zápasy proti soupeři s jiným levelem, ať už to jsou rychlost, tvrdost a další atributy, tak většinou si na to ten tým navykne a je to vidět na jeho dalších zápasech. Je to vidět i na naší české lize. Pokud má nějaký průměrný tým sérii těžkých zápasů s vrchní trojkou: Nymburk, Děčín, Pardubice, a potom hraje se srovnatelnými manšafty, to zlepšení kvality je znát. Doufám, že to pro nás bude mít ten stejný efekt. Že tu rychlost, tvrdost a famózní střelbu co předváděli Španělé, nám pomůže pro utkání s Maďarskem.

Souhlasíte s tím, že prohra o čtyřicet se asi kouše líp, než o jediný bod?
Ano. Ve sportu bez ohledu na odvětví tomu tak je. My jsme ale tým splachovacích typů a my si z toho moc neděláme. A stejné by to bylo i kdybychom prohráli se Španěly o bod.

Vážně, by vás neštvalo, že jenom o bod?
Zkrátka by nás to mrzelo. Bylo by to sice pěkné, ale k ničemu by nám to stejně nepomohlo. My víme že ten úkol je pořád stejný. Musíme hlavně porazit Maďary.  

V přípravě se vám proti Maďarům dařilo. Může vám to pomoct pro zítřejší zápas skutečnost, že vám soupeř seděl?
Samozřejmě, že se to nabízí. Nicméně si myslím, že na takovéto úrovni už jsou ty týmy tak zkušené, že to nic neznamená. Můžete mít opačný efekt. Maďaři si řeknou: Pozor na tento tým, hrál proti nám dobře. Musíme si ho bedlivě hlídat. My ale máme spoustu dalších zbraní. Jak v obraně tak v útoku. Když to dopadne jako v přípravě, bude to jen dobře. Maďaři ovšem nejsou hloupím nemají hloupého trenéra. Neočekávám, že to bude tak hladké. Jsme na jednorázovém turnaji a oběma týmům jde o všechno. Bude to klíčový zápas. A možná trochu nervózní. Maďaři mají opravdu kvalitní tým. Mají sice převážně hráče z domácí ligy, ale ti hrají v top týmech. Působí v evropských soutěžích a nevedou si špatně. Možná jsme v zápase lehkými favority, a to vzhledem k minulým výsledkům s tímto soupeřem, ale to se smaže. Bude to jiná bitva.

Oni také nastoupí v jiném složení než v těch minulých zápasech, viďte?
Moc se toho nezmění. Maďarský nároďák zůstal pohromadě od kvalifikace na EuroBasket 2014. A tehdy to také nebylo pro nás jednoduché. Pamatuji, že jsme nesměli prohrát o sedmnáct a více bodů. V opačném případě by žádný šampionát nebyl. No a prohráli jsme o šestnáct.  Tehdy to viselo hodně na vlásku. Samozřejmě, tehdy nehrál  Adam Hanga, což je momentálně jejich klíčový hráč. Teď jsem registroval, že měl nějaké zranění, ale proti Černé Hoře už nastoupil. Takže předpokládám, že proti nám už bude v pořádku. On si zajistil v Evropě velké renomé  tím, že se stal nejlepším obráncem Euroligy. V létě podepsal Barceloně. Opakuji, uvidíme, jak se Maďaři zvednou po prohře v přípravě. Navíc teď mají Hangu a faktor extrémní důležitosti zápasu. Očekávám od nich zvýšené nasazení. Oni nám nedají nic zadarmo. Předpokládám velkou bitvu do posledních minut, ve kterých půjde o všechno.

Může být dílčí psychická výhoda, že česká reprezentace už má tu jednu výhru?
Pochopitelně je to obrovská psychická výhoda. Mít to v tuto chvíli 0:2 jako Maďaři, měli bychom nůž na krku. Tím, že jsme porazili Rumuny, kteří jsou považováni asi za nejslabší tým celého mistrovství Evropy, můžeme být ve větším klidu. V opačném případě bychom museli kromě Maďarů ještě porazit Chorvaty nebo Černohorce. To už by byla krizová situace. Nicméně je to stále hraniční. Prohra s Maďary by nám zkomplikovala hodně věcí. To si nepřipouštíme a na Maďary si věříme. Víme, jak na hrát, zkušenosti s jejich týmem máme. Bude to o koncentraci a také o individuálních výkonech.

Čekáte, že Adama Hangu nasadí na Tomáše Satoranského?
To úplně nevím, Hanga bude pro ně trochu klíčový v útoku. Sledoval jsem Euroligu, ale nevím, jestli má Hanga pověst hráče, co jenom drátuje nejlepšího hráče soupeře. Je to i solidní hráč do útoku, je schopen dát patnáct, dvacet bodů. Nevidím tu roli, že bude jen běhat se Satym a nic jiného. Navíc je to křídlo, kdežto Saty je rozehrávač, takže kdo ví. Do Maďarů nevidím, ale divil bych se, kdyby ho obětovali jen na obranu a nechtěli využít dál. Běhat s Tomášem Satoranským v tempu jaké hraje, není úplně jednoduché. Možná v některých částech s ním bude běhat ale nemyslím si, že na něj bude ortodoxně přidělený celý zápas.

Ubránit Vojvodu. Je to o ubránění nejlepšího střelce nebo ho nechat ať si střílí, ale ti ostatní se nesmí prosadit?
To je otázka. Když je to rozehrávač, který má za úkol nejen dávat body, ale i zapojovat ostatní hráče, tak někdy ta taktika nebývá na škodu, ať si klidně dá třicet bodů, ale někteří hráči toho týmu pak chodí naštvaní po place, že nedostali balon a může to ten tým rozhodit. Kdežto Vojvoda je křídlo, který když dostane balon tak má jediný pokyn: Val to koš a moc se s tím nepárej. On i hraje takovou šílenou hru, že některé ty jeho střely jsou hraniční. Někteří trenéři, kteří vyznávají více týmový systém by mu řekli, trošku zpomal, neblázni. Ale myslím, že on má zelenou téměř ke všemu, takže bude důležité ho trochu pokrýt a nenechat ho dát šílených dvacet, pětadvacet bodů. Když ho udržíme na nějakých deseti, patnácti, tak se s tím dá pracovat v pohodě. Na něj se ale budeme muset zaměřit. Nejde na něj aplikovat, dej si bodů kolik chceš a zkusíme ubránit ostatní. To je skorer, který když se chytne, tak to tomu týmu dodává sebevědomí. 

Co říkáte na maďarské fanoušky, kteří umějí vytvořit pekelnou atmosféru?
Jsem překvapen hodně. Už v tom prvním utkání s Rumuny jsem čekal, že bude vyprodaná hala, nebyla a musím poděkovat našim českým fanouškům, co přijeli, protože místy ty rumunské fanoušky překřičeli, což nám pomohlo do startu. A když jsem viděl Maďary, jak přijeli a vím, že údajně má být zápas Maďarsko – Španělsko vyprodané, tak čekám, že i na nás spousta Maďarů přes hranice přijede a bude fandit jim. Možná nás překvapivě bude čekat bouřlivější atmosféra, než v zápase s Rumuny, což by asi nikdo neřekl před turnajem. Ale máme dost zkušenějších hráčů, kteří hráli i vypjatější duely ve vyprodaných arenách, takže s tím se vyrovnáme.

Vybavíte si hukot z kvalifikace před ME 2015 z Maďarska?
Vybavím. Plná hala, byl to hukot. Bylo překvapení, že jsme hráli v tak malé hale, bylo tam tak pět set lidí, ani ne. Na ten zápas vzpomínám se smíšenými dojmy. Byl skvělý úspěch se na ten Eurobasket dostat, ale zase prohrou o šestnáct bodů… to bylo hodně těsné. Celý ten úspěšný cyklus, který končí tím letošním rokem, kdy se podařilo postoupit na Eurobasket 2015, pak se hrála olympijská kvalifikace a zajistil se i letošní eurobasket… tam prostě nedat šestku, nebo Maďaři dát šestku navíc, tak z toho nic nemuselo být. Vzpomínám na to tedy se smíšenými pocity, ale jsem rád, že se to povedlo a je to pro nás i vykřičník v zápase s Maďarskem. Nesmíme nic podcenit a oni také mají kvalitu. I když spousta hráčů nehraje v evropských klubech a nemají ty zkušenosti s Evropou a hrají jen v maďarské lize, tak pozor, ty hráči zkušenosti mají, v nároďáku jsou dlouho, rozumí si, je to dlouhodobě konsolidovaný tým a těch pár vrchních týmů v Maďarsku hraje, takže to nejsou nazdárci.

Jak si zvykáte na roli čtyřky?
Máme to v útoku hodně volné, takže jestli hraju na trojce nebo na čtyřce, je celkem jedno. Ta hra je založená, že dva tři naši nejlepší polelandeři jako Kuba Šiřina, Jarda Bohačík, Tomáš  Satoranský, ti hrají s balonem a snaží se útočit do koše a další hráči čekají na vhodnou příležitost dostat balon a zaútočit. Pro mě trochu změna, ale trenér Ginzburg mě na to upozorňoval, už když jsem přijel na první sraz, že tohle má v hlavě a že budou chybět pivoti, než aby tlačil něco na sílu, tak že zkusí upravit sestavu na nižší a hrát ten basket, který je v dnešní době oblíbený. Spousta týmů tak hraje, na jednoho pivota a běhají tam čtyři dvoumetrová křídla, má to benefity v obraně, kdy si všichni mohou přebírat hráče, ale když na vás nastoupí dva Gasolové, tak samozřejmě je tam trošku problém. 

Právě, v obraně na vás zůstává pivot…
Ano, ale jak říkám, spousta týmů to hraje podobně a spousta týmů se tomu přizpůsobuje. Když vidí, že na čtyřce běhá křídlo a třeba se povede dát jednu dvě rychlé trojky, tak toho pivota nenechávají na sílu dlouho a nečekají, kdy se ta výhoda fyzická projeví, ale okamžitě tam posílají křídlo. Sice na čtyřce, ale hraju proti svému křídlu, ten match up je stejný. Týmy se tomu spíše přizpůsobují. Ale Španělé se tomu nepřizpůsobují, ti si hráli svoje a dopadlo to jak to dopadlo.

Jací jsou pod košem Maďaři, kteří tam mají Kellera?
Keller je těžký pivot, pak je tam Allen, což je čtyřkopětka. mají tam pohyblivé hráče. Když jsme proti nim hráli v přípravě, tak spíše volili tu menší sestavu. Takže očekávám, že to bude spíše rychlejší hra, než fyzická pod košem.