FIBA EUROPE CUP
2. kolo kvalifikace
Dnes 18.00: BK JIP Pardubice – Proximus Spirou Charleroi (Tipsport arena).

Nedílnou součástí historie belgického klubu je Jiří Welsch. Bývalý český reprezentant oblékal dres Charleroi před návratem ze své dlouhé zahraniční mise. A ještě jedno jméno může být pardubickým fanouškům povědomé. Za Spirou potí tílko americký rozehrávač Keaton Grant, jenž v sezoně 2011/2012 zapisoval v dresu slovenských Levic (tehdy hrajících Mattoni NBL) v průměru 17,7 bodu na zápas.

„Charleroi je tým s velice bohatou a úspěšnou historií,“ předesílá trenér Tomáš Bartošek, že do Pardubic dorazí zvučný soupeř.

Zatímco JIP už má za sebou dvě utkání ve FIBA Europe Cupu, belgický tým byl nasazen přímo do druhého kvalifikačního kola. Na rozdíl od Beksy však již rozehrál svou ligovou soutěž. Ve vstupním kole udolal Basic-Fit Brusel 66:65. Nejlepšími střelci Spirou byli Američané: rozehrávač Gibbs (16 bodů) křídelník Thomas (13 bodů) a pivot Tuttle (12 b.).

„Charleroi zdobí týmové pojetí hry, a to na obou polovinách hřiště. Zároveň je však třeba říci, že má ve svém středu výborné hráče s vysokou úrovní basketbalových dovedností,“ zdůrazňuje Tomáš Bartošek.

Česká Kooperativa NBL ještě nezačala a pro pardubický tým se jedná o dva zápasy pravdy. Ty určí, zda budou mít nabité týdny či naopak. V domácím prostředí nestačí vyhrát, nýbrž si vybudovat výraznější náskok, jehož smazání nebude v silách belgického klubu.

„Prvním z vrcholů této sezony je postoupit do hlavní části FIBA Europe Cupu. Cítíme, že by bylo vynikající odehrát co nejvíce těžkých utkání. Vážně nechceme skončit v kvalifikaci a pak jen čekat celý týden na ligu v sobotu,“ doplňuje pardubický generální manažer Martin Marek.