Již v neděli se na kurtech pod pardubickým zámkem sejdou nejlepší mladí tenisté z celé republiky, aby se mezi sebou utkali o nejprestižnější juniorský titul ČR. O titul, který zdobí například i Ivana Lendla či Martinu Navrátilovou.

Cesta do světa vede přes Pardubice

Každý, kdo v českém tenise něco znamená, si zahrál právě v Pardubicích. V současné době je mezi TOP 100 nejlepších tenistů světa deset hráčů z České republiky, z nichž všichni absolvovali Pardubickou juniorku a pět z nich ji i vyhrálo! Mezi muži to jsou momentálně Berdych s Veselým a mezi ženami Kvitová, Hlaváčková a Hradecká. O nesmírné vyrovnanosti a prestiži Pardubické juniorky hovoří i fakt, že v těžké konkurenci tenisové mládeže například nikdy v Pardubicích nezvítězili takoví tenisté, jako jsou v současnosti Rosol, Štěpánek, Šafářová či Zakopalová…

Posledním tenistou, který dobyl Pardubice, aby se téměř vzápětí dostal i mezi světovou elitu, byl v roce 2009 Jiří Veselý. Vytáhlý mladík z Březnice, jehož vítězný řev byl tehdy slyšet až daleko za hradbami pardubického zámku, je momentálně na 81. místě celosvětového žebříčku ATP!

Letošní juniorky se zúčastní 48 chlapců a stejný počet dívek. Ortodoxní fanoušci pardubického tenisu však již letos na kurtech neuvidí domácí Evu Šmejkalovou. Vnučka kapitána pardubických hokejistů z roku 1973 Jiřího Andrta se na juniorce představila již třikrát a věkově si mohla zahrát i letos. Právě včera však odletěla do Spojených států. „Budu studovat v Americe a ve středu odlétám. Z tohoto důvodu se, bohužel, juniorky už nezúčastním," řekla Deníku krátce před svým odletem Eva Šmejkalová.

Ceny pro nejlepší za tři sta tisíc

Ceny pro vítěze, finalisty i semifinalisty letos dosáhnou částky několika set tisíc korun. „Ceny pro nejlepší jsou opravdu lákavé. Ti nejúspěšnější se mohou těšit například na iPod, iPhone, fotoaparát, kávovar, hodinky, pro dívky jsou pak připraveny například kabelky či náušnice z bílého zlata. Ceny jsou v celkové hodnotě zhruba 300 tisíc korun," řekl Pardubickému deníku mluvčí juniorky Lukáš Březina.

Pořadatelé však myslí i na návštěvníky tohoto tenisového turnaje. V areálu LTC na ně totiž čeká například nová terasa, ze které je možné sledovat centrální kurt a v pátek  16. srpna zde budou k vidění mimo jiné i trofeje Davis Cupu a Fed Cupu! Zavítat na letošní juniorku by měl podle našich informací i její vítěz z roku 1964 Jan Kodeš. „Vítěz juniorky i Wimbledonu nám skutečně účast přislíbil," potvrdil Deníku Lukáš Březina.
86. Pardubická juniorka začne v neděli dopoledne, finále dívek je na programu v pátek od 11 a chlapců od 13 hodin.