Hrála se v novém formátu jaro – podzim. Bizoni dokonce sahali po postupu do nejvyšší soutěže, kterou je v ragbyovém prostředí extraliga. V jarní části suverénně postoupili z prvního místa a v podzimní našli jen jednoho přemožitele, a tím byl Zlín.

„Valaši byli v moravské části též suverénní. A možná losování podzimní soutěže, kdy se vítěz Čech a vítěz Moravy střetl ve Zlíně, rozhodl o jejich těsném vítězství. Jak v základní části národky, tak následně i ve finále,“ přemítá jeden z přeloučských hráčů Martin Kohout.

Jako nůž máslem

V jarní části byli Bizoni zařazeni do 1. ligy Čechy. Tuto soutěž si doslova podmanili, když jejich vysvědčení znělo plný počet bodů a závratné skóre 384:74. To znamenalo jediné postup do Národní ligy, pro kterou se vymezilo podzimní období soutěžního ročníku. Spolu s Přeloučí se na vyšší úroveň dostali z české skupiny RC České Budějovice a RK Petrovice. Tato tři družstva doplnilo moravské trio RC Zlín, SMH Ostrava a RC Havířov.

„Do Národní ligy jsme vstupovali s jasným cílem. Vyhrát ji a případně zabojovat o postup do extraligy,“ podotkl Kohout.
Bizoni vyhráli čtyři zápasy v řadě. Dva o parník, třetí v klidu a čtvrtý těsně. Jediný tým, který je dokázal porazit byl Zlín, který vyhrál 35:28.

„Jenže k tomuto utkání jsme odcestovali pouze s patnácti hráči. Navíc se nám po třiceti minutách zranil kapitán Jan Čížek, který musel na operaci ramene. A tak jsme dohrávali jen ve čtrnácti,“ vysvětluje jedna z opor týmu.

Pro Přelouč to znamenalo jediné, a to že finálový zápas o mistra Národní ligy sehraje se Zlínem a opět u „Bati“.

„Po osmdesáti minutách urputného boje o každý metr hřiště jsme prohráli 17:24, kdy poměr položených pětek byl 3:2 v náš prospěch. Přesto Zlín zaznamenal celkově více bodů, a zaslouženě zvítězil. Toto utkání, i když prohrané, je pro nás dobrým odrazovým můstkem pro práci do nové sezony,“ bere si na nezdaru něco pozitivního.

V olympijském sportu

Před zahájením podzimní částí se RC Přelouč v srpnu zapojil i do sedmičkového ragby, které je mimo jiné olympijským sportem. Těchto turnajů se ale kvůli již popsaném zranění nemohl zúčastnit nejlepší sedmičkový hráč Jan Čížek.

„Měli jsme ideální příležitost střetnout se s českou sedmičkovou špičkou. Právě mezi nejlepší jsme v minulých letech jednoznačně patřili,“ říká Martin Kohout.

V prvním a druhém kvalifikačním turnaji se umístil se svými kolegy na čtvrté (turnaj v Přelouči) a osmé příčce (v Brně). Do finálového turnaje hraném v Petrovicích tak postoupila Přelouč z páté pozice. Ve dvoudenní soutěži nakonec obsadila čtvrté místo, což bylo v klubu hodnocené jako celkem úspěšné.

Mezi nejlepší hráče patřili: Jakub Čížek, Jan Kohout, David Nevrlý, Luboš Petržílka, David Staněk a Radek Dostál.

„Bohužel ať už patnáctkový či sedmičkový tým byly po celou sezonu poznamenány velkým počtem zraněných hráčů na klíčových postech. Jejich absence ovlivnila důležitá utkání, které jsme prohráli. Většinou se jednalo o dlouhodobé pauzy a s těmito hráči už se pro sezonu 2018 nedalo počítat,“ litoval dodatečně Kohout.

„Naopak jako velké pozitivum uplynulé sezony hodnotíme skutečnost, že se do kádru mužů výborně zapracoval teprve sedmnáctiletý Luboš Petržilka. Ten reprezentuje i Českou republiku ve své věkové kategorii,“ spokojeně konstatoval Kohout.

Osvětlené tréninky

Ještě ani neoschl ragbyový papír roku 2018 a přeloučský klub už zbrojí na ten další ročník.

„Příslibem do budoucna je příchod úplně nového hráče, Davida Nováka, který s ragby začal až v lednu tohoto roku.

Realizačnímu týmu se také podařilo sehnat posilu do útočné řady, Jakuba Vargu, původně hráče RC Olomouc a zároveň díky svým předkům slovenského reprezentanta. Jan Čížek se od ledna tohoto roku stal profesionálním hráčem, který má díky ASC Dukla a České Ragbyové Unii možnost se naplno věnovat přípravě, tréninku a hraní. V našem týmu zastává funkci hrajícího trenéra a kapitána mužstva. Při jeho zranění převzal kapitánskou pásku jeho bratr Jakub,“ vysvětluje.
A pozor, bratři Čížkové jsou zařazeni do mužstva národního týmu České republiky, kde jak v sedmičkovém, tak v patnáctkovém ragby už hájili barvy své země.

Nyní se klub pomalu chystá na zimní přípravu, která bude zaměřena na fyzickou a silovou zdatnost hráčů. Příprava jako každý rok vyvrcholí soustředěním.

„Jako obrovský plus se projevilo vybudování kompletního osvětlení hřiště, které umožnilo trénovat i ve večerních hodinách,“ pochvaluje si Martin Kohout.

Pro nastávající sezonu se bude přeloučská družina připravovat ve stejném složení. Příchod posil z řad nadějných mladíků se očekává až na podzim. Junioři hostují v klubu RC Sparta, a po dovršení požadovaných sedmnácti let se mohou zapojit ve svém mateřském týmu mužů. Jedná se o pět hráčů – Vít Rozkošný, Petr Suchý, Štěpán Krejzl, Lukáš Doležel a Vojtěch Jech.

Letošní jízda
1. liga Čechy
RC Přelouč – České Budějovice 29:17, – RK Petrovice 55:21, – ARC Iuridica 89:19, – RC Rakovník 91:12, – RC Karlovy Vary 30:0 kontumačně, – RC Šumava Nýrsko 98:5.
Nejlépe bodující hráči: Kohout 66 bodů (4 položení, 23 prokopnutí po položení), Jan Čížek 45 bodů (9 položení), Pavelka 40 bodů (8 položení), Staněk 30 bodů (6 položení), Dostál, Nevrlý a Stýblo 15 bodů (3 položení), Sýkora 10 bodů (2 položení), Jakub Čížek, Kouba, Horáček a Svoboda 5 bodů (1 položení).

Národní liga
RC Přelouč – SMH Ostrava 84:14, – RK Petrovice 87:22, – RC Havířov 28:17, – České Budějovice 19:15, – RC Zlín 28:35. Finále: Zlín – Přelouč 24:17.