Tady hlídám já! Podobné cedulky se objevují na plotech u rodinných domů. Vzkazy vycházejí od majitelů psů. Podobné označení mohli přidělat na oba koše v utkání Pardubic s Opavou. A podle příjmení by patřilo dalšímu zástupci zvířecí říše. Biologicky to sice žádná šelma není, ale za výhrami jde jako buldok. ONDŘEJ KOHOUT před letošní sezonou vyměnil dres Prostějova za trikot Beksy. A v něm zatím sbírá samá vítězství. To poslední 102:74.

Ondřeji, konkrétně vy jste to nezažil, ale vaši spoluhráči měli Opavě co vracet za loňskou sezonu, kdy je připravila o bronz. Byli jste na soupeře nabroušení?
Co jsem na spoluhráčích pozoroval, chtěli to Opavě vrátit. Ale určitě nebyli tak odhodláni jako před zápasem s Prostějovem (úsměv).

Na rozdíl od předchozích domácích utkání se vám nepovedl vstup do utkání. Teměř sedm minut jste prohrávali. Co jste dělali špatně?
V útoku jsme to chtěli hrát přes dlouhé hráče. Naopak v obraně nám chvíli trvalo, než jsme si zvykli na menší hráče Ti nám svojí rychlostí dělali problémy. I když jsme přebírali clony, tak se po některých naších neúspěšných útocích dostali k volným nájezdům.

Opava od stavu 10:4 v její prospěch až do konce první čtvrtiny skórovala výhradně z trestných hodů. Tedy jedenáct bodů v řadě. Zaregistroval jste to?

Ano, registroval jsem spoustu trestných hodů soupeře. Ale měli jsme brzy pět faulů, takže každý další končil šestkami. A oni této možnosti dokázali využít.


O vašem týmu je všeobecně známo, že má širokou rotaci a proto může lépe hospodařit s počtem faulů. Přesto nezdá se vám deset nedovolených zákroků za první čtvrtinu až příliš?
(zamyslí se) Je to dost, ale vědu bych z toho nedělal. Vyplývá to z naší hry. Když chceme být agresivnější, tak se občas neudržíme. Ale myslím si, že je to dobře. Fauly nám pomáhají zastavit soupeře. Akorát, když už jich je pět, a potom se za každý další hází šestky, bychom měli být opatrnější. Musíme se naučit lépe číst situace . A ne to za každou cenu hasit faulem, abychom neposílali protivníky na čáru trestných hodů.

Rozhodující náskok jste si vytvořili ve druhém kvartálu, kdy jste začali nižší sestavu slezského týmu přeskakovat…
Už jsem to naznačil. Na začátku jsme se přizpůsobili Opavě. Nehráli jsme svojí hru a chvilku nám trvalo, než jsme se dostali do rytmu. Pak už se projevovala naše širší rotace i výšková síla. Jak pod košem, tak i na pozicích zvenku. Hodně jsme si také pomáhali útočným doskokem.

V sérii o třetí místo v loňské sezoně Pardubice „zakousl" famózními výkony Jakub Šiřina. Teď si za první půli neškrtl. Bylo hlavním úkolem, při absenci některých opavských opor, zastavit právě tohoto hráče?
Žádný takový pokyn nezněl. Opava má ve svém středu více hráčů, kteří jsou nebezpeční střelou za tři body. Nesoustředili jsme se na jednotlivce, kladli jsme důraz na naší obranu jako celek.

Pardubičtí pivoti pod košem dominovali. Nicméně, kolikrát mi přišlo, že jste si tam dělali, co jste chtěli. Doskočit si čtyřikrát míč při jednom útoku je docela unikát, nemyslíte?
Marodka hostujícího týmu byla hodně znát. Pod košem nastupovali hráči, kteří normálně v tomto území neoperují. Kila, centimetry i výškové dispozice našich pivotů: to se muselo někde projevit. Po celý zápas jsme měli navrch. I když se nám v první půlce tolik nedařilo, nějaké útočné doskoky tam byly.

Další pozitivní zjištění se týká ztrát. Oproti předchozím zápasům, kdy jste v kolonce Turnovers měli klidně i číslo dvacet jste jejich počet výrazně stlačili. Pracovali jste na odstranění tohoto neduhu?
Pracujeme na tom neustále. Velké množství ztrát nás brzdilo v předchozích zápasech. Proti Opavě opravdu došlo ke zlepšení v tomto ohledu. Pokud si na to dáme pozor jako v tomto utkání, posuneme náš výkon zase o level výše.

Ve druhém poločase, zejména ve třetí čtvrtině, jste předváděli komplexní basketbal. K dominanci pod oběma koši jste přidali také přesnou střelbu za tři…

Bylo to dané tím, že jsme předváděli basketbal, kterého jsme schopní. Začalo se nám všem dařit. Přestali jsme se trápit a víceméně nám šlo všechno samo. Při výrazném vedení jsme se pak nebáli i zakombinovat a hrát pro potěšení diváka. Soupeře jsme přehráli i po fyzické stránce, když kolikrát nestíhal.

Abychom jen nechválili. V závěrečné části jste pod dojmem vysokého vedení trochu ztráceli koncentraci v obraně. Nebylo to i tím, že jste chtěli vyslyšet přání diváků na stovku?
Podle mě na tohle hráči nemyslí. Samozřejmě se ale mezi sebou hecujeme, protože za trefení stovky jsou příspěvky do klubové pokladny. My musíme hrát pořád stejně koncentrovaně i když vedeme o třicet. Takové věci jako stovka nás nesmějí rozptylovat.

Beksa vyhrála všech pět zápasů, a to vesměs se silnými soky. Jak se vám v Pardubicích líbí?
Nálada je super. Přesně to jsme chtěli. Vstoupit do sezony vítězně. Doufám, že udržíme neporazitelnost co nejdéle. Hodně nám ke stmelení kolektivu pomohla vydřená vítězství v prodloužení, ve Svitavách a doma s Prostějovem. Začali jsme si ještě více věřit.

Ondřeje Kohouta prý brali do Pardubic jako vítězný typ. Trefili se v tomto do černého?
Určitě (směje se). Chci za každou cenu vyhrávat. Strašně těžko snáším prohry. Snad to půjde takto dále a v klubu budou se mnou spokojení.