Nejen státní ale také sportovní svátek. Den osvobození přivábil na Městský stadion na Dukle několik stovek lidí všeho věku. Svojí účastí podpořili akce, které jsou nedílnou součástí atletického kalendáře.
Pořadatelé z Hvězdy SKP Pardubice připravili na tento slavný den již 43. ročník tradičního vytrvalostního běhu na 15 km a další doprovodné akce, jako Lidový běh  a závod pro rodiče s dětmi. Již po šestnácté se na ploše stadionu také představila i převážná část české reprezentace v atletice vozíčkářů a také několik zahraničních účastníků a atletických nováčků.

Na start hlavního závodu běžců na trase Pardubice – Nemošice – Mnětice a zpět se seřadilo více než sto vytrvalců. V tomto závodě bylo vypsáno celkem osm kategorií. Kategorii mužů ovládl výkonem 49:54,9 min domácí Jan Janů. Druhou příčku obsadil rovněž závodník z pořádajícího oddílu Miloš Kratochvíl. Dosáhl času 53,54,2 min. Třetí doběhl Jan Chlubna z Nového Města na Moravě v čase 57:53,0 min. Z domácích borců je třeba informovat o Pavlu Rybišárovi, který skončil na celkovém patnáct místě (1:01:40,9 hod) a osmnáctém Petru Eliášovi (1:02:24,2 hod.).

Mezi muži B vyhrál Jan Vodehnal z OMT Pardubice časem 56:12,0 min. V kategorii mužů C doběhl jako první do cíle Vladimír Vacarda ze Slovanu Liberec (59:45,9 min).  V kategorii mužů D pak František Hájek z FGT Stolany časem 1:04:25,2 hod. Před tento čas se však dostal nejlepší závodník kategorie nad 70 let, a to vítěz kategorie E František Krátký z Vikingu Králíky, který zaběhl celkově šestnáctý nejlepší čas 1:01:57,0 hod.

V kategoriích žen zvítězila v absolutním pořadí Táňa Metelková ze Sokola Hradec Králové časem 59:17,7 min (kat. B) před vítězkou kategorie A Denisou Kozákovou z Hvězdy (1:03:22,9 h). Na celkovém 46. místě doběhla vítězka C kategorie žen Karla Mališová z USK Praha v čase 1:09:02,8 h.

Na svou trať vyběhlo ve středu i více než sedmdesát účastníků Lidového běhu. Chvíli po nich se vydali na nejkratší trať ti nejmenší se svými rodiči. Letos se jich na startu sešla téměř padesátka.
Po odběhnutí vytrvalců však stadion nezůstal prázdný. Sešel se zde letos téměř rekordní počet handicapovaných atletů, včetně závodníků ze zahraničí. Pořadatelé je rozdělili do pěti sektorů. Pomohli tak hladkému průběhu celého závodu. Padly celkem čtyři české rekordy, tři v kategoriích žen a jeden v kategorii mužů. Bylo také překonáno velké množství nejlepších osobních výkonů a padlo devět výkonů lepších A limitů a sedm výkonů lepších B limitů na nadcházející mistrovství světa v atletice handicapovaných ve Francii.

Toto kolo KB Českého poháru v atletice vozíčkářů vyhrál Jan Vaněk z domácí Hvězdy za výborný výkon v hodu kuželkou (25,61 m). Mezi ženami zvítězila Anna Vocelová z SK JÚ Praha výkonem v hodu diskem (a dvěma překonanými českými rekordy) 18,55 m. Z dalších výkonů je třeba vyzdvihnout výsledky domácích: třetí místo v ČP Martina Němce za hod diskem 33,96 m, pátou příčku Jaroslava Petrouše za disk 49,83 m, sedmé místo Viktora Uřidila za výkon v disku 29,97 m a mezi ženami čtvrtou příčku Venduly Písaříkové za vrh koulí (2,96 m).   (ewi)