1. Biatlonista Moravec pálil přesně na střelnici i v ložnici
Další fantastickou sezonu má za sebou Ondřej Moravec. Rodák z Ústí nad Orlicí si na březnový světový šampionát do finského Kontiolahti přibalil luxusní formu. Druhý skončil v hromadném závodě, třetí v individuálním startu na 20 kilometrů a smíšenou štafetu přivedl do cíle jako první. Podobně jako před rokem na olympiádě v Soči získal třicetiletý biatlonista tři medaile!
„Vždycky, když se mě někdo zeptá, jestli mám rád Kontiolahti, tak i po tomhle šampionátu řeknu, že ne," řekl o větrném severském místě s často silně mrazivým počasím.
Moravec je známý skvělou střelbou, s trochou nadsázky se dá říct, že přesně pálil i doma v ložnici. S manželkou Veronikou vyhlížejí potomka. Narodit se má zkraje roku. „Termín je 6. ledna," upřesnil Moravec. „Vše je připravené. Řekl bych, že i víc než na sto procent," řekl. Otázkou už jen zůstává, zda to bude kluk nebo holka „To nemůžu říct. My to víme, ale rodiče Verči to nechtěli vědět, takže to nesmím publikovat. Jméno však už máme vymyšlené," připustil.
Hned po porodu však Moravec musí přijít na to, kde najít ztracenou formu. Aktuální sezona 2015/16 zatím vypadá zle nedobře. Po úvodním trimestru jsou jeho nejlepším počinem dvě 19. místa z Östersundu a Pokljuky. Ve Světovém poháru mu patří až 28. příčka.

2. Stromského skok do ráje vystřídala dopingová nejistota
Senzace, radost a pád do nejistoty. Tohle přinesl letošní 125. ročník Velké pardubické. Slavnou steeplechase v říjnu nečekaně vyhrál 
Marek Stromský s koněm Nikas. A navíc vytvořili nový časový rekord dostihu 8:55,29 minuty. Jednačtyřicetiletý žokej měl až do tohoto okamžiku nálepku věčného smolaře. A pohled do minulosti tomu dává za pravdu. V roce 2007 při Velké pardubické zahynul jím vedený kůň Cieszymir. O rok později Stromský v sedle Amanta Grise doběhl první, už slavil sladký triumf, ale záhy byl diskvalifikován za nedodržení předepsané trasy. Následný rok nedokončil slavný dostih s klisnou Shirley, která musela být po závodě utracena kvůli fraktuře přední nohy. A přišel rok 2010: tehdy opět s běloušem Amantem Grisem útočil na prvenství. Jenže v cílové rovince mu dráhu zkřížili pozdější vítězové Josef Váňa s Tiumenem. Nestor Váňa za tento manévr vyfasoval pokutu, nicméně pořadí se neměnilo. Stromský byl druhý…
Nebylo divu, že zdrcený žokej ze Štěpánkovic na Opavsku chtěl ukončit kariéru, uzavřel se před světem. Byť vyhrál přes dvě stě jiných dostihů, ve „Velké" byl stále za smolaře. Letos ho ke startu přemlouvala i manželka. A Stromský s Nikasem za sebou nechali všechny favority a vyhráli. Radost byla obrovská. „Je to supér!" řval v cíli šťastný Stromský. „Vyhrát Velkou pardubickou byl životní sen můj i mého táty, díky němuž jsem u koní," povídal po dostihu. Vypadalo to, že zlomil prokletí a zatočil se smůlou. Jenže od jeho triumfu uběhlo jen pár dní a osud si s ním znovu zle pohrál. Během letošní steeplechase byli chyceni dva koně s pozitivním dopingovým nálezem. A jedním z nich byl i vítězný Nikas. Stromský upadl do nejistoty. Rozhodnutí dosud nepadlo, ale hrozí mu, že o triumf zase přijde…

3. Nečekaná smrt hokejového krále Kusého
Zbyněk KusýVe druhé půlce listopadu se zastavilo srdce všech hokejových příznivců. 20. listopadu je zmrazila zpráva, že nečekaně zemřel Zbyněk Kusý, bývalý generální manažer hokejových Pardubic a reprezentace. Jeho tělo bylo nalezeno v pražském bytě, patrně ho semlelo jeho vysoké životní tempo, mluvilo se o infarktu.
Na pohřeb do Pardubic dorazily stovky lidí, nechyběli fanoušci, hráči, jeho kolegové… Zbyněk Kusý vybudoval v Pardubicích velké hokejové impérium, z provinčního klubu vytvořil obra, dotáhl záměr rekonstrukce hokejové haly a za dobu jeho působení klub vyhrál tři tituly.
Po tom posledním v roce 2012 byl majitelem klubu Romanem Šmidberským nečekaně propuštěn. Pak pracoval ve fotbalové Slavii Praha, kde končil v hodně rozpačité atmosféře a s klubem se nakonec soudil o miliony korun.

4. Mladý trenér Říha vyhozen a s ním 
i manažer Šebek
S pardubickým hokejem to nejde od desíti k pěti, ale spíš od pěti 
k nule. Poslední kalendářní rok byl vrcholem. V minulé sezoně se slavný klub jen tak tak procpal do první desítky, kde sice zvládl předkolo s Vítkovicemi, ale vypadl s pozdějším mistrem Litvínovem. Od roku 2012 Pardubice lepšího výsledku nedosáhly. Po sezoně dostal velkou šanci Miloš Říha mladší, právě on měl být tím, kdo zažehne znovu plamen úspěchu. Nebyl.
Třiatřicetiletý kouč dostal padáka už po devíti zápasech a s ním letěl i u fanoušků silně nepopulární generální manažer Ondřej Šebek (na snímku). Tím majitel klubu Šmidberský přiznal, že sáhl vedle. Do křesla klubového šéfa byl dosazen Pavel Rohlík, který měl dosud na starosti mládež a za hlavního trenéra zvolil extraligovou legendu Richarda Krále. Tým se postupně mění, dál omlazuje, Svoboda, Havlík, Roupec, Tybor a Divíšek, kteří sezonu začínali, už v klubu nejsou. Jestli se Dynamo odrazí ode dna? To ukáže až příští rok.

5. Další smutné léto. Hradec opustil první ligu
Pouhých šest vítězství a zisk šestadvaceti bodů. Ne, tohle nemohlo na záchranu v nejvyšší soutěži stačit. Fotbalisté Hradce Králové po roce znovu sestoupili. Důvody pádu? Zbytečně velká obměna kádru, zoufalá produktivita (25 branek ve 30 zápasech) a nepřízeň rozhodčích, kteří „votrokům" několikrát bez skrupulí ublížili.

6. Velký mejdan! Pardubice doma porazily Spartu
FK Pardubice - AC Sparta Praha 1:0Fotbalové Pardubice si připsaly svůj největší úspěch v novodobé historii klubu. V osmifinále poháru porazily na svém hřišti Spartu 1:0, exkluzivní zážitek si vychutnal vyprodaný stadion a celá republika zírala u televize, jak outsider favorita mučil. Hvězdou byl korejský fotbalista Daewon Kim (na snímku), který Spartě vstřelil gól. Trefil se pak i v odvetě na Letné, ale tam řádil už hlavně David Lafata, dal dva góly, fotbalový obr vyhrál 3:1 a postoupil.

7. Německý trenére Hradce, máte padáka!
Byl vyhozen, ale v Hradci Králové se na Petera Draisaitla nezapomene. Německý kouč s českými kořeny stál u zrodu vzkříšení hokeje pod Bílou věží. Dvakrát dovedl mužstvo do čtvrtfinále. Fanoušky byl mimořádně oblíben a ceněn. Dál už to ale nešlo. 
V listopadu přišla série čtyř porážek v řadě a pád na sedmé místo tabulky. 
V kabině byl zamořený vzduch, který mohl vyvětrat jen nový trenér. Tak se i stalo. Od 2. prosince převzal vládu nad Mountfieldem HK Vladimír Kýhos.

8. Kostelecký řádil na Světových pohárech
Kdo umí, umí. Olympijský vítěz z Pekingu v disciplíně trap David Kostelecký se na Hry v Riu evidentně třese. Brokař Dukly Hradec Králové vyhrál v předolympijské sezoně dva závody Světového poháru a bez problémů si zajistil účastnické místo pro sportovní vrchol v roce 2016. Bravo!
Skvěle si vedla i jeho oddílová kolegyně Libuše Jahodová, která díky osmému místu na mistrovství světa v Lonatu získala olympijský ,,kvota plac" jako první česká skeetařka v historii. 
Navíc brala dvě zlaté medaile na Univerziádě.

9. Skvělé Lvice. Staly se vicemistryněmi a mají i pohárový bronz
Hradecké basketbalistky dosáhly v nejvyšší soutěži na titul vicemistryň! Nad jejich síly byl pouze nepřemožitelný obr z USK Praha. Svěřenkyně Romany Ptáčkové prokázaly bojovného ducha hlavně v předcházejích sériích. Ve čtvrtfinále vyřadily 3:2 na zápasy pražskou Slavii, v semifinále pak 3:1 silný Nymburk. Ke všemu se Lvice mohou pyšnit pohárovým bronzem po velice dramatické a hlavně úspěšné bitvě s Valosunem Brno.

10. Skalp basketbalistů, nadvláda futsalistů…
V regionu zazářili i další sportovci a kluby. Basketbalisté Pardubic na začátku listopadu získali v lize skalp dvanáctinásobných mistrů z Nymburka. Východočeši výhrou 83:78 ukončili osmnáctizápasovou sérii porážek ve vzájemných duelech.
Futsalisté Chrudimi potvrdili českou nadvládu, získali už 
11. mistrovský titul a poosmé vyhráli domácí pohár. Od roku 2004 Východočechy vystřídal na trůnu pouze jediný tým (Jistebník).
V motorismu zazářil pardubický Ondřej Klymčiw, který při své premiéře na Rallye Dakar obsadil 20. místo a byl nejlepším českým motorkářem. Hradecký automobilový jezdec Michal Matějovský se stal mistrem Evropy ve třídě Super 2000 TC2. Naopak slavná Zlatá přilba i letos mířila z Pardubic do zahraničí, 67. ročník vyhrál chorvatský plochodrážní jezdec Jurica Pavlic. 
Dobrých výsledků ale dosahovali i další, atleti, lyžaři, plavci… ⋌(jt)