„Většina členů je v odboru Sport pro všechny, další jsou registrováni v oddílech stolního tenisu, ledního hokeje a nohejbalu. Základem činnosti jsou pravidelná cvičení v tělocvičně místní základní školy,“ prohlásil Jiří Nalezenec, člen výboru TJ Sokol Dolní Ředice.

V Dolních Ředicích chodí cvičit všechny věkové kategorie od rodičů s dětmi (už od stáří půl roku), přes školní žactvo, až po muže a ženy.

Všechna cvičení vede přes 20 vyškolených cvičitelů a instruktorů. Organizaci řídí patnáctičlenný výbor, který se ve spolupráci s aktivními členy podílí na pořádání mnoha sportovních akcí dětské dny, závody, čertovské dovádění a podobně.

Vrcholem mimosportovní činnosti je letní dětský tábor, který se každoročně koná v krásném prostředí ve Slatině nad Zdobnicí a na který jezdí přes 60 dětí z Dolních Ředic i okolí. „Všechny tyto akce by nebylo možné pořádat bez podpory obce a dobré spolupráce se základní školou. Potřebné finance na činnost jsou zajišťovány z členských příspěvků, dotace od obce, ze sběru starého železa, pořádání Sokolského plesu a Vepřových hodů. Velký dík patří všem, kteří se do činnosti jednoty zapojují, bez nich by takové množství akcí nebylo možné,“ sdělil Miroslav Flejberk, předseda TJ Sokol Dolní Ředice.

Dolnoředická TJ Sokol je členem ČSTV i České asociace Sport pro všechny, která letos slaví 20. výročí od svého vzniku. Oslaví ho společně s Českou obcí sokolskou na XV. Všesokolském sletu, který se uskuteční od 1. do 6. července v Praze.

„Jeho cílem je důstojná oslava 150. výročí od založení první tělocvičné jednoty Sokol v roce 1862. Tím byla odstartována bohatá historie tělovýchovy a sportu v českých zemích,“ řekl Miroslav Lebduška, tajemník Sokolské župy Východočeské Pippichovy. A podle výčtu aktivit dnešních tělocvičných a tělovýchovných jednot můžeme konstatovat, že i dnes může sokolství oslovovat velkou část lidí a přinášet jim dobrý pocit z pohybu a práce pro druhé.

Iveta Koubková