Australský hattrick, dva Češi ve finále a stříbrná pozice Jana Kvěcha. To jsou hlavní momenty 72. ročníku Zlaté přilby města Pardubic. Nejstarší plochodrážní závod ovládl znovu Jason Doyle, který vyhrál již potřetí v řadě.

Někdejší mistr světa zopakoval kousek svého krajana, v letech 1999 – 2001 v Pardubicích vítězil Leigh Adams. Hattrick získal v sedmdesátých letech i Dán Ole Olsen.

„Vyhrát Zlatou přilbu je pro mě více než vyhrát mistrovství světa. Moc si vážím tohoto vítězství, navíc trojnásobného,“ uvedl Doyle, který závodem prošel suverénně. Dvě výhry zapsal ve čtvrtfinálové i semifinálové skupině, potom ovládl i velké finále.

„Je to něco, o čem jsem snil jako malý kluk,“ prohlásil ještě o triumfu Australan. A už naznačil plány pro příští rok, ve kterém prý nebude chybět ani útok na čtvrtý pardubický triumf.

Ve velkém finále se na něj tentokrát tlačil osmnáctiletý český talent Jan Kvěch. „Mám velkou radost, bylo to moje první finále. Chtěl jsem vyhrát, ale i s druhým místem jsem spokojený,“ hodnotil senzační výsledek Kvěch, který byl o den dříve ve Zlaté stuze juniorů třetí.

V šestičlenném finále, které se jezdí na šest kol, byl i další český zástupce Václav Milík. Vítěz Zlaté přilby z roku 2017 ovládl svou čtvrtfinálovou skupinu a skončil celkově čtvrtý.

„Měl jsem nejhorší startovací pozici, bylo těžké se mezi všechny dostat a pak to dohánět. Čtvrté místo je nakonec fajn, ale chtěl jsem to udělat jinak,“ okomentoval poslední jízdu Milík.

Další pardubický zástupce Hynek Štichauer dosáhl na svůj nejlepší výsledek na Zlaté přilbě, když postoupil do semifinále a patřila mu konečná desátá pozice.

72. Zlatá přilba města Pardubic

Výsledky: 1. Jason Doyle (Austrálie), 2. Jan Kvěch (Česko), Brady Kurtz (Austrálie), 4. Václav Milík (Česko), 5. Oliver Berntzon (Švédsko), 6. Rune Holta (Polsko), 7. Matej Žagar (Slovinsko), 8. Jakub Jamrog (Polsko), 9. Lasse Bjerre (Dánsko), 10. Hynek Štichauer (Česko), 11. Matic Ivačič (Slovinsko), 12. Nicolas Covatti (Itálie).

46. Zlatá stuha juniorů – výsledky: 1. Jakub Miškowiak (Polsko), 2. Mads Hansen (Dánsko), 3. Jan Kvěch, … 6. Daniel Klíma, 12. Petr Chlupáč (všichni Česko).