Zdejší padesátimetrový bazén se stal dějištěm 18. ročníku zimní mistrovství České republiky v dálkovém plavání na trati 5 km. Do Pardubic dorazila stovka plavců z osmnácti českých oddílů a dále plavci z Francie, Litvy, Německa, Maďarska a Slovenska. Součástí šampionátu byla repríza loňského závodu 5 km Internationál Trophy.

Ve startovním poli nechyběli závodníci z pořádajícího oddílu, Petr Matěna i matka a dcera Lenky Šterbovy. Plavecká dynastie o sobě dala opět nahlas vědět.

Plavalo se celkem v šesti rozplavbách, když ti nejlepší byli zařazeni do čtvrté a páté. „Přestože v loňském roce byla kvalita zásluhou italských reprezentantů velmi vysoká, nebyla ani letos nouze o dobré časy a strhující souboje. Padlo celkem šest českých rekordů,“ pochvaloval si jeden z organizátorů mistrovství Tomáš Neterda.

Jeden z nich si vysloužila i trutnovská plavkyně Jana Zaplatílková, která v kategorii mladších dorostenek zaplavala čas 1:02:59,6 hod. a k českému rekordu si na krk pověsila zlatou medaili. V této kategorii poprvé startovala i čtrnáctiletá Lenka Štěrbová. Pardubická plavkyně doplavala na výborném pátém místě (1:08,26,7), když k medaili ji chyběly necelé tři minuty.

„O další český rekord se postarala její maminka, která v kategorii 35 až 39 let zaplavala čas 1:12:02,8 hod. a v celkovém hodnocení žen skončila na čtrnácté příčce. Dařilo se i Petru Matěnovi, který v kategorii 45 až 49 let překonal jedenáct let starý rekord dalšího našeho plavce Ivana Čegana. Hodnota nového českého rekordu je 1:10:45,0,“ popsal výkony pardubických veteránů Tomáš Neterda .
V kategorii staršího dorostu hned v první rozplavbě zvítězil Tomáš Kabrhel z PK Vy-soké Mýto, ale čas 1:05:48,7 nakonec stačil na osmé místo. V kategorii mladších dorostenců si pro šesté místo doplaval Matěj Suk z Lokomotivy Trutnov (1:07:26,5) a hned za ním doplaval náchodský Jiří Valášek (1:08:09,7).

Pardubický trenér se zamýšlí i nad budoucností zimního MČR. „Pokud to půjde a bazén nebude uzavřen, uspořádali bychom i další ročník v Pardubicích. V opačném případě je ve hře přesun do Hradce Králové, jednou z variant je i Plzeň,“ dodal Tomáš Neterda.