Ten přiblíží dostihový svět žokeje Jaroslava Myšky.

Skvělý přístup

Na počátku všeho byla příprava debutanta, kterého nikdo nechtěl do dostihu sedlat. Školící centrum SSCHK oslovilo Jaroslava Myšku a ten s přípravou souhlasil.

„Vřelý přístup a ochota Jardy se snoubila i s tím velmi profesionálním, a to především v brilantních jezdeckých schopnostech i ve snaze dostát všemu, co si s Jardou člověk domluví. To vše nás inspirovalo k natočení krátkého dokumentu popisujícího jeho profesní život při trénování koní v centrále ve Valech u Přelouče," nastiňuje začátky natáčení Daniel Toušek ze Školícího centra.

Žokej Jaroslav Myška na nabídku kývl a dnes natáčení hodnotí jako velmi zábavné. „Daniel si počínal velice profesionálně jako režisér, kameraman, střihač, zvukař a já nevím co všechno, co je potřeba k vytvoření takového filmu. Chrlil ze sebe nápady co a jak udělat, z jakého úhlu a jak by to bylo nejlepší. Šlo o to přiblížit široké veřejnosti, v jakých podmínkách a jakým způsobem pracujeme s dostihovými koňmi a díky tomuto filmu se to myslím povedlo. A když už nic, tak je to minimálně hezká a zajímavá vzpomínka," říká Jaroslav Myška.

Točili i na závodišti

Filmaři využili i prostředí dostihového závodiště v Pardubicích a cvalovou dráhu, která se hodila pro natáčení cválajících koní. A Daniel Toušek přiznává, že natáčení připravilo nejednu akční momentku. „Bylo nutné zajistit dobrého řidiče, který by byl schopen udržet stejné a plynulé tempo s cválajícím koněm po delší dobu a zbytečně dlouho se tomu neučit. Jarda Myška je plný humoru, a proto tuto důležitou funkci rovnou ve dveřích přiřadil nic netušícímu majiteli stáje JESO Ladislavu Jezdínskému," prozrazuje Daniel Toušek.

„Dokumentární film bude promítán o přestávce mezi třetím a čtvrtým dostihem, tedy přibližně ve 14:20 hodin. Sledovat jej mohou diváci nejen na velkoplošné obrazovce v cílové rovině, ale také ve vestibulu tribuny D, případně v ložích na tribunách," upřesnila mluvčí závodiště Kateřina Nohavová.