Její klepání je slyšet i přes chrániče do uší… Hokejbalová extraliga chce pustit dovnitř. Zítra se jí přání splní. Třetím rokem v nejvyšší soutěži působí HBC Autosklo H.A.K. Pardubice. Zatím se sezonu od sezony posouvá v konečném pořadí výše. V letošním ročníku chce trenér JIŘÍ MAŠÍK zaútočit se svým týmem na semifinále.

Pane trenére, extraligová sezona už buší na vrata, ale my se nejdříve ohlédněme za letní přípravou. Jak se odvíjela?
Příprava začala 3. července a prvních čtrnáct dní bylo trošku dobrovolných. Tréninky jsme zaměřili na protahování a takové záběhové cviky. Jejich nedílnou součástí se stal fotbálek. V polovině července už jsme do toho vlétli naplno. Nový kondiční trenér Tomáš Hák posunul naší přípravu hodně dopředu. Zařadili jsme do tréninku jiné cviky a testy. Navíc s kontrolou tepové frekvence. Také jsme letos zvolili jiné načasování přípravy, hlavně po analýze z loňské sezony. Na závěr jsme absolvovali soustředění a přípravný turnaj.

Letní přípravy vašeho týmu jsou pověstné nadšením a obrovským zájmem ze strany hráčů. Změnilo se něco v tomto ohledu?
Účast na trénincích byla opět výborná, ale to je tady pravidlem (úsměv). Moc si toho vážím, protože ve dvaceti lidech když si toho moc vážím, protože ve dvaceti lidech mají  tréninky úplně jiný náboj. A to nás je občas i ke třiceti.

Kondiční trenér Hák tedy s vámi vytvoří trenérské duo?
Ano. Nahradí Vaška Mareše, který odchází k béčku. To postoupilo do 1. NHbL. Tomáš Hák studuje sportovní školu a s jeho pomocí jsme vytvořili trochu nový typ letní přípravy. Tomáš  to připravil velmi zodpovědně, navíc dokázal hráče učit správné techniky provedení zadaného cviku či běhu. Zlepšuje je se pohybový rozsah hráčů. Bylo to  velmi náročné, ale kluci to zvládli.  Fyzická příprava nebude naší slabou stránkou.

Prvním testem nabrané fyzičky byl vámi zmíněný turnaj. Jak jste se na něm prezentovali?
Do turnaje v Novém Strašecí jsme naskočili ze soustředění. Kluci měli za sebou šest tréninkových jednotek a před sebou pět těžkých zápasů ve čtyřech dnech a úmorném vedru.Tím,že letos začíná liga velmi brzy, tak bylo soustředění zaměřené hodně na nácviky. Tým a složení pětek jsme  vyzkoušeli v turnaji. Šesté místo není úplně nejlepší výsledek, ovšem pozitivní byl přístup všech hráčů. Navíc naše vystoupení ovlivnil fakt, že náš první útok si plnil reprezentační povinnosti. Na turnaji odehrál  jen úvodní duel proti domácím.

A co tradiční únava, která se nutně musí při tak náročném programu projevit?
Ano. Byla stoupající. Na druhou stranu se ukázalo, že kluci opravdu všechny zápasy odmakali. Hráli to, co jsme si řekli. A za každého stavu. Byla na nich vidět chuť. Pouze nás trápí stále koncovka, protože šancí jsme  si svým pohybem dokázali vytvořit hodně. Došlo také k tradičnímu stmelení. Věřím, že to přispěje k soudržnosti a jednotnému vystupování celého týmu.

Letní období je ideální příležitostí ke změnám v jednotlivých kádrech. Co je u vás nového?
Žádné zásadní změny se nekonaly. Lukáš Hora je dlouhodobě pracovně v zahraničí,takže v letošní sezoně chytat nebude. O jeho místo se bude prát  nadějný Jan Mroviec, který zazářil na světovém šampionátu dvacítek.  Jinak jsme zapracovávali do týmu další mladé dorostence, kteří nám ukázali, že je v našem klubu  velký potenciál.

Jaké jsou cíle Autosklářů pro nadcházející sezonu?
První rok jsme skončili na devátém místě mimo play off, v minulé sezoně jsme byli šestí, když jsme vypadli ve čtvrtfinále s pozdějším vítězem extraligy. Naším plánem je posunout se opět výše. V základní části bychom se chtěli pochybovat v klidném středu tabulky a hrát hokejbal, kterým budeme bavit naše fanoušky. V play off bychom rádi zaútočili na semifinále.

V sobotu po obědě zahájíte extraligu domácím utkáním s Karvinou. Co od soka očekáváte?
Karviná je trošku nevyzpytatelná. Záleží kolik dorazí hráčů. Doma, když hraje kompletní, je velmi nebezpeční. Na venkovní zápasy se však někdy nesejde úplně v plné sestavě. Ale je začátek sezony a soupeř určitě bude mít chuť. Navíc má v týmu Wróbela s Konečným, kteří hráli na jaře za Vlašim a byli strůjci jejího titulu.Takže nás nečeká nic jednoduchého. Každopádně hrajeme doma a chceme jednoznačně vyhrát!