Daleko od medailí

Kanoista Lukáš Uncajtík – singlíř z pardubického Obalcentra, startoval na své sedmé vrcholné akci typu ME či MS. V individuálních závodech byl daleko od medailových příček. Ve své královské disciplíně, dlouhém sjezdu, skončil šestý a ve sprintu až jedenáctý.

„Se svým vystoupením nejsem spokojen. Ve dlouhém sjezdu jsem jel bezchybně, na maximum, avšak soupeři prostě byli rychlejší. Ve sprintu jsem po první jízdě figuroval na osmé příčce, ovšem ve druhé jsem na konci jedné peřeje netrefil ideální stopu a musel se vracet. To mi sebralo síly i vteřiny,“ vtáhl nás do děje Uncajtík. Náladu si trochu spravil v závodech hlídek. „Ve dlouhém sjezdu jsme skončili třetí, pouze tři vteřiny od zlata. Obě jízdy sprintu jsme zajeli na čtvrtém místě s tím, že ztráta na bronz se zvětšovala,“ poznamenal Lukáš Uncajtík.

Vydařený sprint

Trutnovský kajakář Aleš Marek je již ostříleným borcem. Bosna byla jeho jedenáctým vrcholným podnikem. Po deváté příčce ve sjezdu zůstal jen jedno místo pod stupni vítězů ve sprintu. „V prvním individuálním závodu jsem kromě se soupeři, náročnou tratí bojoval také s nachlazením. Přestože jsem žádnou chybu neudělal, na lepší než devátou pozici jsem asi neměl síly. Naopak ve své, řekněme slabší disciplíně, jsem sám sebe překvapil. Kvůli charakteru řek se to těžko srovnává, ale ten bosenský sprint byl nejlepším v sezoně. Podařilo se mi porazit některé favority na medailové příčky,“ pochvaluje si Marek.

V soutěži družstev se výraznou měrou podílel na obhajobě zlatých medailí z obou závodů. „Ve dlouhém sjezdu jsme si museli sáhnout až na dno svých sil, neboť Němci se na nás dobře připravili. Časový odstup v cíli byl minimální. Naopak ve sprintu jsme všem ujeli o parník. Na první příčce jsme figurovali již po první jízdě. Ve druhé jsme náskok ještě zvýšili,“ potěšeně konstatoval Aleš Marek.

Životní jízda

Pardubický deblkanoista Roman Mornštejn absolvoval ME se svým dlouholetým parťákem Petrem Veselým, který hájí barvy VK Dolní Kounice. Mornštejn startoval na svém devátém mistrovství Evropy či světa. S výkony i výsledky je nadmíru spokojen.

Dvě osmá místa v individuálních disciplínách, kdy velmoci typu Francie, Německa mohou postavit čtyři lodě, jsou prý velkým úspěchem.

„Ve dlouhém sjezdu jsme zajeli životní jízdu, myšleno na tak významné akci. Sice jsme na začátku uvázli na kamenech, ovšem zbylé dvě třetiny tratě jsme zvládli perfektně. Po první jízdě sprintu jsme figurovali na desáté příčce, ale ve druhé jsme zajeli pátý nejlepší čas v součtu a posunuli se na osmou pozici,“ přiblížil Mornštejn.

V závodech hlídek se pardubicko–kounická dvojka přičinila o trochu překvapivý bronz ve sprintu. Ve dlouhém sjezdu skončila Česká republika čtvrtá. „Po první jizdě ve sprintu jsme ztráceli na vedoucí příčku pouze sedm desetin. Ve druhé jsme však s Petrem museli přibrzdit, kvůli chybě lodi před námi, a získali alespoň bronz. Dokázali jsme ukořistit skalp silných Němců, Chorvatů a Italů. Zatímco sprint se stal loterií, ve sjezdu byly karty rozdány předem. My bychom bývali museli zajet perfektní jízdu a navíc Němci, Slovinci a Francouzi by museli udělat fatální chybu. Svůj úkol jsme splnili, bohužel favorité neklopýtli,“ trochu zalitoval Roman Mornštejn.