Manko na desátou pozici činí pět bodů, po dnešku to můžou být jen dva bodíky. Je však potřeba splnit jednu podmínku: Pardubice musí v dohrávce 37. kola hokejové extraligy zardousit liberecké Bílé Tygry v jejich Tipsport Areně, což není zrovna snadný úkol.

„Pro nás je každý zápas těžký. Je jedno jestli hrajeme s týmy, které jsou v tabulce okolo nás, nebo v popředí. V Liberci chceme navázat na výkony z poslední doby a přivézt body,“ sdělil pardubický asistent Ladislav Lubina.

Pardubice určitě ví, že na severu se uspět dá. Blízko k triumfu měly už v letošním prvním utkání. Tehdy ještě za vlády Miloše Říhy v neskutečně smolném zápase podlehly Tygrům 5:6 v prodloužení. Vyrovnávací branku na 5:5 inkasoval Moeller v power play od Kašpaříkovy brusle! „Kdo neviděl, neuvěří,“ kroutil tehdy nevěřícně hlavou dnes již bývalý pardubický kouč.

Podobně jako v říjnu pojedou Východočeši do Liberce ve značně oslabené sestavě. K marodům Sýkorovi, Pivkovi, Havířovi a kapitánu Hlinkovi přibyl ještě Koukal, který laboruje s naraženým ramenem. „I přes značnou marodku chceme hrát na čtyři kompletní formace. V tak nabitém programu to je logické,“ prozrazuje Ladislav Lubina.

Jeden podstatný rozdíl oproti prvnímu startu v Liberci tu však je. Zatímco v prvním případě chtěl Moeller přerušit sérii čtyř proher, teď se naopak bude snažit natáhnout šňůru čtyř vítězství. „Je dobré, že jsme udělali nějaké body a dostali se trochu výš. Při pohledu na tabulku se však stále nic nemění. Je třeba pořád dál pracovat,“ říká Lubina. A moc dobře ví proč. Pardubice zatím ani úspěšná série nekatapultovala mezi deset nejlepších extraligových celků. „Je logické, že všechna mužstva nad námi bodují. Hrají o play off, a tak jedou naplno. To je realita,“ míní pardubický trenér.

Jak je na tom Liberec? Tabulkově v klidu. Je třetí. Horší je to se zdravotním stavem hráčů. Slovenskému kouči Gregorovi chybí pět důležitých forvardů. V minulém kole se vrátil Čermák, pro dnešní střet by měl být v pořádku Pabiška.