Běh na dlouhou trať… Pro ně jako sportovce by to měla být hračka. Háček je v tom, že se závod neodehrál na tartanu, nýbrž na diplomatickém poli. Vedení Sportovního gymnázia Pardubice odolalo silným tlakům sloučit své zařízení s civilní školou a jako třešničkou na dortu se jeví rozsáhlá rekonstrukce budovy i jejího zařízení. Tyto přelomové kroky se udály v roce třicátého výročí existence školy. Oslavy se konaly v tichosti a spíše se odbyly prací.

„Největším dárkem ke třicetinám školy, který jsme mohli dostat, byla její rekonstrukce. Místo nějakých okázalých oslav jsme se rozhodli přispět k modernizaci vlastními silami. Ať už se na práci podíleli studenti či členové profesorského sboru, vydali jsme na tuto obnovu hodně sil. Za to patří všem poděkování," chválí ředitel sportovního gymnázia Radim Novák.

Jediné sportovní gymnázium v Pardubickém kraji, potažmo v celých východních Čechách přežilo jednu krizi. Nic tedy nebránilo tomu navázat na předchozí léta a uspořádat slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců a také nejpilnějších studentů.
„Sport je nadstavbou vzdělání. Pouze pár vyvolených se dočká hvězdné kariéry. Většina se pak musí prosadit v životě nějak profesně. Naši studenti mají ideální možnost spojit studium se svým koníčkem. Tedy se sportem. A my klademe důraz na obě stránky," říká Novák.

Kapitán basketbalové reprezentace Jiří Welsch veslařské naději Miroslavu Jechovi.

Co se týče studijních výsledků, tam jsou kritéria jasná. Rozhoduje prospěch. Podstatně obtížnější je to u sportu. Dá říci, že téměř každý borec je mládežnickým reprezentantem nebo účastníkem nějaké vrcholné soutěže. A ne do počtu. Jejich hruď zdobí medaile všech zbarvení…

„Vybrat nejlepší sportovce je vždy těžké. Jejich výsledky jsou prakticky nesouměřitelné," podotýká ředitel sportovního gymnázia.

Současní studenti mají o motivaci postaráno. Třeba při přenosech z různých domácích i zahraničních akcí. Tedy pokud zrovna aktivně nesportují. Rovněž ve školním roce roce 2014/2015 zářili absolventi této prestižní školy.

„Některé situace byly velmi dojemné. Vyberu tři, které mě osobně udělaly velkou radost. U srdce mě hřálo, když jsem sledoval, jak se český basketbal znovu může měřit s vyspělou Evropou. To vše za kapitánování Jirky Welsche. Nebo jak se cyklista Jan Bárta pral s těmi nejlepšími v nejtěžších kopcích Tour de France. A opomenout nemohu nai fakt, že na pražském mistrovství v ledním hokeji startovali hned tři naši absolventi," vyzdvihuje Radim Novák.

Školní rok 2014/15 na SG PardubiceNejlepší sportovci školy
Jan Dunovský, Ondřej Kopecký, Adéla Korečková (všichni atletika), Viktor Pulpán, Martin Roub, Jiří Šoula (vš. basketbal), David Janík, Nikola Malá, Jakub Mlčoch (vš. kanoistika), Pavlína Flamíková, Miroslav Jech (oba veslování), David Huf, Jiří Letáček (oba fotbal), Martin Kubát (box), Jan Macháň (šachy), Andrea Pokorná (sportovní lezení), Adam Ptáčník (házená), Tereza Topolská (lední hokej), Veronika Vlkovská (tenis), Karolína Vránová (bikros).
Nejlepší studenti školy
Petra Čerenková (atletika) průměr 1,00, Veronika Vlkovská 1,07, Jakub Mlčoch 1,13, Renata Nováková (plavání), Andrea Pokorná obě 1,20, Veronika Marková (atletika), Tereza Švadlenková (tenis) obě 1,21.