Prokletá Kanada. Před rokem odstřihla českou inline hokejovou reprezentaci od medailí ve čtvrtfnále a letos v Pardubicích znovu.

Vloni zvrátila nepříznivý stav 2:5. Ve čtvrtek dokázala zatočit s mankem 1:3 a po nájezdech zvítězila 6:5.

Na penalty ale dojít možná vůbec dojít nemuselo, nebýt skandálu, který měli na svědomí rozhodčí.

Přehlédli zásah Patrika Šebka na 4:1. Tenhle gól přitom mohl Kanadu dostat do kolen. „Možná by se zápas vyvíjel jinak, kdyby gól uznali. Vím, že zápas byl dost dlouhý na to, abychom ho uhráli sami. Je to ale velké zklamání," říkal pro oficiální web mistrovství.

„Nevím, jestli to byl gól," jen ke sporné situaci poznamenal kanadský brankář Brett Leggat.  Byl. A jaký.

„Aby na této úrovni rozhodčí, který stojí v rohu, ukázal gól a ten, co je dál, prohlásil, že žádný nebyl, tak je něco špatně. Tohle byl určitě jeden z rozhodujících momentů," právem se čílil Michal Šimo, který hraje profesionální soutěž ve Francii. „Kanaďané také v první chvíli přestali hrát. Rozhodčí za bránou ukázal gól, druhý z dálky volal, že nebyl.  Nechápu to," bude  klíčový moment Šima užírat ještě dlouho.

Místo tříbrankového vedení Češi rychle inkasovali a Kanadě narostla křídla. Chytla se, neuznaný gól ji nastartoval. „Já jsem… místo smutný bych musel používat jiné slovo. Přečkali jsme kanadský nápor, kontrolovali jsme zápas, ale v poslední čtvrtině byla naše hra moc pasivní," kroutil hlavou český gólman Dušan Salfický.

„Na mistrovství světa by video být rozhodně mělo. Kdybychom vedli 4:1, byla by na tom Kanada psychicky hodně špatně," dodal Michal Šimo.

Omluva od IIHF bude fajn. Ale úplně na nic, když se medaile bude houpat na krku třeba Kanadě…

Poznámka: Musí se něco stát
Hlavně, že se dvě organizace hašteří, která dovede uspořádat lepší mistrovství světa. To je opravdu důležité!
Ale teď se šampionát v inline hokeji podle slovutné IIHF ukázal spíš jako „spolek přátel myšáka Mickeyho".
Nepochopím, proč v současné době není v pravidlech zmínka o tom, že rozhodčí má při sporných situacích v brankovišti právo konzultovat svoje rozhodnutí s kolegou u videa.
Tím spíš, když v halách pro zápasy elitní skupiny technika zpravidla je…
Rozhodčí provedli nechutnou chybu, dva muži v pruhovaném přehlédli evidentní český gól proti Kanadě a neuznaná trefa ovlivnila celý turnaj.
Jestli si po šampionátu pánové z IIHF nesednou ke stolu a pravidla nezmění, udělají lépe, když začnou pořádat mistrovství ve cvrnkání kuliček. Kvůli takovým kopancům totiž MS v inlinu bude stále jen malý otloukánek.