„Od začátku jsme věděli, že hlavním problémem bude to, že hrajeme v pátek a v neděli. Z Bulharska všeobecně není dobré letecké spojení. Už v listopadu jsme chtěli utkání v Botevgradu přesunout na čtvrtek. FIBA s tím nesouhlasila a argumentovala tím, že všichni mají mít stejná pravidla. Týmy, které měly v rámci prvního okna dva dny mezi zápasy, mají teď jeden den a obráceně. To je sice pravda, ale nikdo z nich neabsolvoval cestu prakticky přes celou Evropu,“ kroutí hlavou manažer české reprezentace Michal Šob.

Nenechte se mýlit. Přímá linka z Bulharska na Island existuje. Ale…

„Snažili jsme se o charterový let, jenže po všech kalkulacích jsme zjistili, že by to vyšlo na milion korun. A to nedává žádný ekonomický smysl. Ani by nebyla taková úspora času. Letadlo by totiž nemohlo letět na přímo. Muselo by přistát kvůli dotankování. Takže nám nezbylo nic jiného než řešit, jak ušetřit hráčům nějakou energii. Zvolili jsme variantu že na londýnském letišti Heatrow, kde jsme čekali čtyři hodiny na přípoj, jsme pronajali salonek, kde si mohli odpočinout. Dát si jídlo, pití či sprchu. Prostě cítit se o něco komfortněji než klasický pasažér,“ vysvětluje Michal Šob.

A jak šel o víkendu čas? Dvě cesty autobusem, dva lety. Lvi strávili na cestě z Bovtegradu do Reykjavíku šestnáct hodin a zdolali 3700 kilometrů. Část video přípravy absolvovali na mezipřistání v Londýně.

„Jestli si to dobře pamatuje, tak v Nymburce se za Muliho Katzurina občas něco pouštělo v autobuse na minitelevizkách. Na letišti v salonku je to ovšem poprvé. Ostatní pasažéři na nás koukali jak zjara. Něco takové tady snad ještě neviděli. Doufám, že mezi nimi nebyl žádný špeh z Islandu,“ směje se český kapitán Pavel Pumprla.

Do hotelu v hlavním městě Islandu jeho tým dorazil ve dvě ráno. Jen čtrnáct hodin před začátkem zápasu. Plánovaný dopolední trénink byl zrušen a nahradila ho rozcvička přímo na hotelu. Únava se v utkání objevila. Češi ale sympaticky odmítli roli ukňouránků.

„Po většinu zápasu jsme nehráli dobře. Možná se na hráčích projevilo dlouhé cestování a chybějící spánek.Ale na to se vymlouvat nehodláme,“ tvrdí izraelský kouč v českých službách Ronen Ginzburg.