Ač doběhla ve třetím nejrychlejším čase, získala pardubická starší dorostenka Anna Kopecká na mistrovství České republiky na krátké trati stříbrnou medaili. Na 3,3 kilometrové trati byly rychlejší jen Tereza Jánošíková ze SOB Olomouc a Rakušanka Jasmina Gassner, která se však do výsledků republikového šampionátu nepočítá. Proto Kopecká brala stříbro.

Daleko větší radost však měla pardubická závodnice z toho, že se v lese nezranila. Loni měla mistrovství na krátké trati také velmi dobře rozběhnuté, na předposlední kontrole si však podvrtla kotník.

„Rovnou ze závodů jsem měla odjíždět na mistrovství Evropy dorostu do Polska, ale já místo toho jela domů. Takže proto jsem letos v kamenitém terénu s řadou lomů běžela opatrněji. Na Terku Jánošíkovou jsem ztratila dvě a půl minuty. Minutu a půl najdu na mapových chybách, zbytek je na běhu. Dávala jsem si ale fakt bacha," přiznává Anna Kopecká, která se v tento čas nachází ve Finsku na tréninkovém soustředěním před červencovým mistrovstvím světa juniorů. Bude to její premiéra na světovém šampionátu.

„Hlavně mít klidnou hlavu. Psychika bude hrát velkou roli, přeci jenom je to mistrovství světa," prozrazuje, na co se chce ve finském Tampere zaměřit.

Stříbro Kopecké bylo jedinou medailí, kterou závodníci OK Lokomotiva Pardubice na MČR vybojovali. Nejblíže k cennému kovu měli starší dorostenci Martin Roudný a Jonáš Fencl, kteří se umístili na sedmé, respektive osmé příčce se ztrátou kolem minuty a půl za Josefem Nagym z Tatranu Jablonec.

V hlavní kategorii žen předloni stříbrná Jana Knapová obsadila až desátou příčku, 4:37 minuty za vítěznou Vendulou Horčičkovou z Luhačovic. „Oproti kvalifikaci jsem se ve finále nemohla dostat do mapy a hned na začátku dost chybovala. Pak jsem ještě udělala kiks na třináctou kontrolu. Proběhla jsem kolem ní a neviděla ji. Dohledáváním jsem tam pak ztratila dvě a půl minuty," popisuje peripetie na trati Jana Knapová.

Jedna pozitivní zpráva z jejích úst však zní. „Fyzicky jsem na tom lépe. Před měsícem to bylo špatné. Doktoři zjistili, že mi chybí železo. Teď ho doplňuji a běhá se mi o dost líp," říká česká reprezentantka, jejíž trénink pomalu směřuje k mistrovství světa. To se koná v Estonsku první týden v červenci. Knapová tam poběží sprint a štafety.

Ze šesti pardubických závodníků na startu finálového závodu mužů se nejlépe umístil David Procházka na šestnácté pozici. Radek Nožka skončil sedmnáctý.

Na souběžně probíhající Veteraniádě ČR si pro zlato v kategorii žen nad 55 let doběhla Iva Knapová. Ve veteránkách nad 70 let skončila Květa Kubíková na druhé příčce.  (zz, kli)