ATRAKTIVNÍ HRA LÁKÁ
Půjdete spíš na basketbal, kde rychlý útok střídá útok, či na obranné šachy při postupném zdolávání defenzivy soupeře? Jasně, že první část otázky je správným tipem na divácký zážitek. 

„Chtěli jsme se prezentovat rychlou hrou, pro což jsme měli i typologicky vhodné hráče. Zároveň jsme chtěli využít sílu našich pivotů. Troufám si říci, že po většinu sezony se nám dařilo hrát atraktivní basket, na který lidi rádi chodili. O tom svědčí zvýšená návštěvnost. Náš průměr v Kooperativa NBL a FIBA Europe Cupu činil 1700 diváků. Zvlášť na evropský pohár 3150 diváků. To bylo jedno z nejlepších čísel v celé soutěži. V play off se nám pravidelně dařilo vyprodat sportovní halu Dašická," pochvaloval si pardubický generální manažer Martin Marek.

PŘÍLIŠ TENKÁ HRANICE
A je tu nejpalčivější bod. Pardubičtí dlouháni byli už někdy od listopadu pasováni na druhého finalistu. V lednu se jejich preference ještě zvýšily. Jenže opět z toho byl krach v semifinále. Tentokrát s Děčínem. 

„Chtěli jsme obhájit titul v Českém poháru a hrát finále Kooperativa NBL. Tady jsme nesplnili to, co jsme si vytyčili, ale dvě bronzové medaile nebereme jako samozřejmost. V semifinále jsme se bohužel museli sklonit před Děčínem. V této sérii byla hrozně tenká hranice mezi výhrami a prohrami. Především v prvním a čtvrtém utkání. Právě čtvrtý zápas a naše prohra o jediný bod byla důležitá na psychiku. Vážím si toho, že po semifinálovém vyřazení jsme vstoupili do série o třetí místo naprosto koncentrovaní a rozhodli jsme ji hned v prvním utkání v Opavě. Je to pro nás šestý bronz za devět let, což ukazuje určitou konstantnost. Energie nás neopouští, budeme dál mlátit hlavou o finálovou bránu, až ji prorazíme," vyslal soupeřům signál Marek (na snímku).

ÚSPĚŠNÁ EVROPSKÁ MISE
Po pěti letech se pardubický klub vydal dobývat evropská basketbalová města. Od Francie po Rumunsko, od Kypru po Litvu.
„Účast ve FIBA Europe Cupu byla obrovskou zkušeností pro tým i celý klub. Hodnotíme ji jednoznačně hodnotíme pozitivně. Nedávali jsme si žádné výsledkové cíle. Chtěli jsme se prezentovat sebevědomým basketbalem, což se nám dařilo plnit. Hrozně si ceníme venkovní výhry z Minsku, cenné je i domácí vítězství nad Pau Orthez, což je velkoklub v celoevropském měřítku. Usilovně pracujeme na tom, abychom mezinárodní konfrontaci drželi i do budoucna," jistě potěšil fanoušky pardubický manažer.

HÝČKAJÍ SI MLÁDEŽ
V Pardubicích kladou velký důraz i na mládež. Tato strategie se jim dlouhodobě vyplácí. Stačí se podívat do kádru áčka.
„Mládežnické projekty jsou tradičně silným pilířem klubu. Sportovních hry s basketbalem pro děti z mateřských škol, Liga škol, to jsou naše stěžejní projekty. Dále jsme se zapojili do NBA junior league, spolupořádali jsme republikové finále Sportovní ligy o Pohár ministryně školství," vypočítal Martin Marek.

NEMOHLI TREFIT KOŠ
Před sezonou došlo v Bekse k výměně kapitána Lukáše Kotase vystřídal Radek Nečas (na snímku). Ten Nečas, který má na finále patent. S Nymburkem, Prostějovem. Jenže ani s ním Pardubice do bojů o ligové zlato nenakoukly.

„V nás, hráčích, bylo velké zklamání po nesplnění cíle dostat se do finále Kooperativa NBL. Co se týče herního projevu, myslím si, že skoro celou sezonu jsme předváděli atraktivní, ale i efektivní basketbal. Bohužel až na semifinále, v nejméně vhodný čas jsme nemohli trefit koš," glosoval Nečas.