Dva hlavní body sobotního dostihového programu, čtvrtou kvalifikaci a z června odložený Zlatý pohár, doplňuje Evropský den koní.


Město Pardubice se připojilo k dalším evropským městům sdruženým v projektu EURO EQUUS a připravilo zajímavý program pro všechny milovníky koní. Vše nejdůležitější návštěvníky čeká v sobotu mezi 13. a 17. hodinou.

Evropský den koní, jehož název byl zaregistrován Evropskou komisí, se druhý zářijový víkend koná nejen v Pardubicích, ale také v belgickém Warengemu, španělském městě Jerez de la Frontera a portugalské Goleze. Každé z těchto měst připravuje bohatý program.

V Pardubicích to kromě podpory kvalifikačního dostihu sdružením EURO EQUUS bude také například jezdecká ukázka na motivy hudby z filmu Tři bratři a ukázkový skokový závod minikoní s vodičem.

Bavit se budou i děti, pro nejmenší budou kromě už tradičních parkurů s koníky na tyči či projížďkách na koních připraveny i další atrakce. Třeba dojení dřevěné krávy, živé kreslení s humoristou Janem Lušovským, umělecký workshop i malá farma s živými zvířaty.
Na své si přijdou i gurmáni, partnerská města EURO EQUUS se totiž budou prezentovat také svými regionálními potravinami.

Evropská síť EURO EQUUS je asociace usilující o propagaci a další rozvoj kulturního dědictví chovu koní. Základem úspěchu je intenzivní spolupráce členských měst v řadě „koňařských" aktivit.

Pardubické závodiště umožní interaktivní procházku historií Sobotní kvalifikace bude první příležitostí, kdy se návštěvníci budou moci podívat do minulosti pardubického závodiště. Právě od soboty 12. září 
k tomu budou sloužit nové informační tabule, navíc doplněné interaktivní geolokační hrou Geofun.
Nový informační systém, složený z deseti velkoformátových tabulí, je rozmístěn po celém areálu závodiště a nabízí procházku historií od roku 1856 až po současnost.

Úvodní tabule je umístěna u vchodu do areálu dostihového závodiště, další pak na jednotlivých tribunách lemujících hlavní promenádu. Text doplněný mnoha zajímavými a atraktivními fotografiemi nabízí věcná fakta, informace a popisy překážek i připomínku dostihových a dalších sportovních akcí konaných na pardubickém závodišti.

Informační systém je doplněn atraktivní „geosrandou". Jedná se o mobilní aplikaci pro mobilní telefony Geofun, která vychází z populárního geocachingu, ale je mnohem akčnější a dobrodružnější. Hráči při ní musí plnit i různé úkoly. 
V případě pardubického závodiště samozřejmě půjde o znalost dostihů. Průvodci geolokační zábavnou hrou s názvem „To bude jízda, panečku!" budou maskoti závodiště Bob a Taxísek.

Dostihový spolek informační systém vybudoval díky dotaci Pardubického kraje a to v rámci programu na podporu rozvoje infrastruktury v oblasti cestovního ruchu.

„Pardubické závodiště je pro nás místem, které má jednu z největších návštěvností v našem kraji. Ročně tu projde na různých akcích až 120 tisíc lidí. Proto je potřeba pro ně budovat zázemí i informační systémy na úrovni dnešní doby," řekl po schválení dotace René Živný, radní Pardubického kraje zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku.

Slavnostní odhalení nového informačního systému a geolokační hry „To bude jízda, panečku!" se uskuteční tedy v sobotu v rámci kvalifikačního mítinku na 125. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. Slavnostní akt s kmotry Reném Živným a maskoty Bobem a Taxískem začíná ve 12.30 hodin před tribunou A na pardubickém závodišti.