Z výhry 94:80 se včera nakonec radovali Východočeši. Ti v úvodu tahali za kratší konec, první čtvrtinu prohráli 18:23, pak ale za dvě desetiminutovky nastříleli 59 bodů a domácím jich povolili jen 27! V závěru Pardubičtí opět vypadli z tempa, ale výhru uhájili.

BK Olomoucko – BK JIP Pardubice 80:94 (23:18, 39:51, 50:77). Body: Šepa 24, Fuller 18, Mitchell 16, Močnik 14, Goga 4, Nábělek 2, Szabo 2 – Martin 22, Burnett 21, Kohout 15, Švrdlík 12, Pandula 8, Kent 6, Půlpán 5, Potoček 3, Nečas 2.

Juniorka i první tým se chlubí skalpem Slezanů

Tak to se opravdu povedlo! Nevyzpytatelný los basketbalových soutěží postavil pardubické Bekse do cesty v jednom víkendu dvakrát Opavu. Nejprve si to rozdali rezervní týmy v první. lize a o den později „výkladní skříně“ obou klubů v Kooperativa NBL. V obou případech smutnili Slezané, byť šlo o jejich těsné prohry. Ale i ty pardubické basketbalové fanoušky těší.

V hale na Dukle jakoby dramatický průběh předznamenal to, co se o den později odehrávalo v Opavě.

„V první půli jsme se nedokázali pořádně rozběhnout a čekali jsme víc rychlých protiútoků, než-li kluci ukázali. Ve druhém poločase jsme šli přes soupeře, ale neuměli jsme využít výškovou převahu. Pomohlo nám až snížení sestavy v závěru zápasu. Podržel nás Vojta Nalevanko, který odehrál asi nejlepší utkání sezony. Šest vteřin před koncem úspěšnými šestkami jistil výhru, kterou Opava těsné před sirénou už jen korigovala,“ pravil trenér pardubické Josef Příhonský.

V předehrávce devátého kola si jeho svěřenci zajeli na Hanou a v Prostějově oškubali tamní Orly. V tabulce je mladá Beksa na čtvrtém místě.

Pokračovala také juniorská extraliga. Junioři BK Synthesia v sobotu klopýtli s ostravskými Snakes a připsali si první nezdar v soutěži. O den později měli soupeře „na lopatě“, ve třetí čtvrtině vedli už o šestnáct bodů, ale v závěru zbytečně dali Orlům šanci odvrátit výraznou prohru. V tabulce jsou na sedmé příčce, ale mají dva zápasy k dobru.

Juniorky BK Studánka nestačily na favorita skupiny, ale snadno si poradily s dalším týmem z moravské metropole a v tabulce páté.

Starší žáci BK Synthesia svedli dramatický boj o výhru v Litoměřicích.

„Odehráli jsme nejhorší první poločas v soutěži a museli jsme dotahovat. Poprvé jsme se dostali do vedení tři minuty před koncem čtvrté čtvrtiny. Domácí sice dokázali poslat utkání do prodloužení, ale v tom jim chyběly síly a to rozhodlo. Na USK nás pak čekal zdravotně zdecimovaný soupeř a tak nebylo co řešit,“ zhodnotil oba duely pardubický kouč Jan Procházka.

Jeho svěřenci vedou tabulku beze ztráty kytičky.

Podstatně hůř na tom jsou na Studánce. Její tým v žákovské lize U15 nestačil a víkendové výsledky si za rámeček nedá. V tabulce je BK Studánka šestá.