Vše se v dobré obrátilo. V semifinále udělala velkou chybu a klepala se o postup. Ve finále však vydolovala stříbro.

Po semifinálovém startu na mistrovství České republiky na krátké trati v Jáchymově ale byla pardubická orientační běžkyně Jana Knapová zákonitě zklamaná. Do půlky trati šla výborně a s náskokem vedla. Pak však vyrobila na jednom z postupů ve svahu téměř čtyřminutovou hrubici a málem se bála o postup do finále. Nakonec se přeci jen ze čtvrtého místa ve svém rozběhu do finále probojovala. A dál už to znáte…

„Věděla jsem, že v detailnějších pasážích s kupkami mi to v semifinále šlo dobře, tak jsem doufala, že to půjde stejně dobře i ve finále. Snažila jsme se na to ještě víc naladit a zkoncentrovat. To, co se mi nepovedlo v traverzech, jsem se snažila pohlídat, a povedlo se. Běžela jsem víceméně bezchybně a jsem velmi spokojená," radovala se po doběhu čtyřiadvacetiletá závodnice, pro kterou je to zatím největší individuální úspěch v kategorii žen.

Na 4,9 kilometru dlouhé trati nestačila jen na mistryni světa v této disciplíně z roku 2009 Danu Šafka Brožkovou. Za závodnicí z SC Jičín zaostala o čtyřicet vteřin.

Finálový výsledek je pro Knapovou o to cennější, že se k němu přihlíží při nominaci na srpnové mistrovství světa ve Skotsku. A další ze série nominačních závodů čekaly pardubickou naději v tomto týdnu. Ve středu absolvovala tři kilometry na dráze a ten samý den odpoledne zvládala krátkou trať. Ve čtvrtek se potila na klasice. Před „nominačkami" pravila:

„Budu se snažit ve všech těch závodech jít co nejlépe a uvidíme, jak se trenéři rozhodnou. Svoji tréninkovou přípravu jsem nespecifikovala na jednu disciplínu, snažila jsem se připravit komplexně."
Její stříbro nebylo jedinou medailí pardubického klubu na víkendovém šampionátu.

Další a ještě cennější kov přidala do oddílové sbírky Lokomotivy mladší dorostenka Anna Kopecká.

„Před závodem jsem vůbec nevěřila, že bych mohla vyhrát. Soupeřila jsme s mnohem silnějšími holkami, které mají za sebou mnohem víc úspěchů," smála se po zisku titulu mistryně České republiky mladičká závodnice.
Kopecká rovnou z Krušných hor odcestovala s dorosteneckou reprezentací na víkendové ME v Rumunsku.

„Rozhodně bych chtěla zaběhnout lépe než minulý rok. Loni jsem byla na klasice devátá, letos bych to mohla dát do šestého místa. Na sprintu už nechci udělat chybu, pak by to třeba mohlo vyjít i na bednu. A ve štafetách doufám, že vyhrajeme," odtajňuje nemalé ambice Kopecká.

V mladších dorostencích skončil Jan Rusín na čtvrtém místě a Jonáš Fencl byl devátý. Mezi juniorkami obsadila Simona Chládková sedmou příčku. V ženách doběhla mladší sestra medailistky Lenka Knapová devátá. Nejlepší pardubický muž Tomáš Udržal byl patnáctý.