Jednak proto, že účast na výhradně peruánské trase odpískal jeho tým BARTH Racing, ale i sám pilot má k absenci pádné důvody. Podle něj bude Dakar 2019 nejhorší v historii. „Pojede se jen pět tisíc kilometrů a v rámci závodních tras ani ne tři tisíce. Co to je? Vážně nehodlám jezdit někde po písečku ve smyčkách kolem dokola,“ vysvětloval Josef Macháček.

Martin Prokop na Dakaru.
Ve dvou se to (i na Dakaru) lépe táhne

V roce 1992 se jelo z Paříže až do Kapského města. „To byl Dakar a ne teď, kdy se pojede jen za humna. Měl jsem rád drsné a dlouhé etapy, které se dojížděly v noci. V lednu to tam bude vypadat na jako Baja Hungaria,“ přirovnal slavnou vytrvalostní soutěž k jednomu z dílů šampionátu v cross country.

Dakar ztrácí prestiž

Dalším minusem je prý nižší počet etap. „Když nepočítám prolog a epilog, tak je to jen osm závodních dní. Dakar tím ztrácí prestiž. Vím, že organizátoři měli kvůli odmítnutí dalších zemí potíže s trasou, ale tohle je degradace. Jen o málo v delším rozsahu se v Africe jezdí Tuareg rallye, El Chott nebo Merzouga,“ srovnával dvaašedesátiletý matador.

K tomu se zdražilo startovné. „To je přece nelogické. Mělo by to být tak, že čím je závod delší, tím je dražší. Tady je to ale obráceně. Nevýhodné je i to, že si musíme zaplatit doprovodná auta, kdežto domácí mají připravené černé asistence,“ láteřil Macháček.

Fernando Alonso
Konec legendy. Fernando Alonso opouští formuli 1

„Na tom jsme se shodli s dalšími jezdci. Pořadatelé nás posledně ošidili i tím, když se jim rozbilo tankovací zařízení a my kvůli tomu nestihli start. Nedali nám nový čas, ale napařili penalizaci. Chybu pak sice přiznali, ale potrestali nás. Tohle nikdy nebývalo,“ zlobil se muž s přezdívkou Machus.

Přesycená Jižní Amerika

Místo Dakaru pojede raději v březnu do Alžírska na Tuareg rallye. „Ještě jsem tam nebyl. Chci si pořádně zazávodit. Původně jsem uvažoval o Africa Eco Race. Jenže ve čtyřkolkách není nikdo přihlášený, takže bych tam mohl závodit jen s velbloudy,“ usmál se poprvé během vyprávění. „Taková výhra by mě nebavila.“

Lewis Hamilton
Experti se přou. Je Hamilton lepší jezdec než Schumacher?

Josef Macháček si je vědomý toho, že už nemusí nic dokazovat. „Dakar jsem dojel i po šedesátce. Kdyby mě pořadatelé nepoškodili, mohl jsem skončit kolem pátého místa,“ pokrčil rameny.

„Pokud by se v lednu jelo v Ekvádoru a v Chile, na což jsem se těšil, asi bych se ještě nechal přemluvit. Postavil bych se ale s buginou do kategorie hobby.“

Podle Macháčka se Jižní Amerika Dakarem přesytila. „První ročníky po přesunu z Afriky byly ze strany diváků až hysterické. To nemělo obdoby. Pak začaly spory zemí s francouzskými organizátory. Nejdřív se zády postavila Chile, kde se rozhodli investovat nemalé peníze rozumněji. Argentina to dlouho táhla, ale protože usiluje o přidělení velké ceny formule 1, vycouvala taky.“

Pro popularizátora jízdy na quadu je prý Rallye Dakar minulostí. „Zůstanou mi krásné vzpomínky, ale své jsem si tam odjel, a poslední roky mi dost znechutili. Budu se bavit něčím jiným.“

Sophia Flörschová po nehodě v Macau
Hrozivá nehoda ve formuli 3: Sedmnáctiletá německá pilotka má zlomenou páteř