Kdo je v sérii lepší? Těžko posoudit. Každopádně se potvrzují slova o vyrovnanosti, pokud spolu ve čtvrtfinále hrají čtvrtý s pátým po základní části. Jedno je dané: Pardubice i Opava využily výhodu domácího prostředí. Dnes v podvečer je na programu třetí bitva, která slibuje velkou podívanou. Její vítěz se přiblíží k postupu na jediný krok. Pardubický kapitán LUKÁŠ KOTAS ví, že jeho tým musí vyhrát, aby se před utkáním venku nedostal do prekérní situace.

V prvním utkání jste kvůli příšernému vstupu tápali celý první poločas. Ve druhém duelu jste tahali za kratší konec naopak po přestávce. Co překáží tomu podat ucelený a koncentrovaný výkon po celý zápas?
S hodnocením prvního zápasu vcelku souhlasím, ovšem proti druhému bych se trochu ohradil. Myslím si, že v Opavě jsme do utkání vstoupili koncentrovaně. Od první minuty až do začátku čtvrté čtvrtiny, jsme hráli basket na hodně vysoké úrovni. Soupeři ale pak padlo několik střel z dálky a také díky bouřlivému prostředí se dostal na koně. Tím pádem to možná vypadalo, že jsme nevydrželi hrát ve stejném tempu celý zápas, ale nebylo to tak.

Jejich společným rysem bylo to, že jste se nevyvarovali delším výpadkům. Už po necelých čtyřech minutách prvního střetu jste prohrávali dvojciferně a ve druhém jste za necelé dvě minuty druhé půle dovolili soupeři šňůru 9:0. Dohánění manka musí brát síly, ne?
Pravda je, že v play off každá chyba může hrát roli. Na druhou stranu máme dost zkušený tým na to, abychom se s podobnou bodovou šňůrou, třeba oněch devíti bodů, dokázali vypořádat a stáhli ji. Souhlasím, že to může ubrat síly, ale nemyslím si, že toto je úplně rozhodující.

Vypadá to, že Opava předvádí kolektivnější výkony. V prvním utkání jí ale uškodilo výrazné vedení, ve druhém naopak nakoplo to, že ztrácela. Nebude lepší pustit ji zase do trháku?
Opavu rozhodně nechceme pouštět do vedení (pousměje se). Musíme zkrátka hrát tak, abychom vyhráli. A to hned od prvního dotyku s míčem.

Před každou sérií se mluví o X faktoru. Tuto měly doprovázet zkušenost, domácí prostředí, forma. Objevil se ale ještě jeden: ztráty míče. V obou zápasech jste soka v této činnosti převyšovali. V prvním 13:8, druhém 19:12. Z čeho to pramení?
Jednoznačně, když člověk řekne rozdíl šesti ztrát, tak je to hodně. Navíc v Opavě se většinou jednalo o ztráty, které domácí hráči hned potrestali lehkými koši. To nás trošku srazilo a naopak soupeře dostalo nahoru. Každopádně ztráty jsou důležitý faktor a jsme si vědomi toho, že je musíme eliminovat. Byť zároveň víme, že naše hra je založena na rychlosti, z níž pramení určité riziko.

Nemá se asi cenu ptát, co na soupeře pro třetí zápas vymyslet, protože toho už moc není. Přesto vyzdvihněte úseky z obou utkání, na kterých lze stavět a které na něj platily…
V prvním zápase to byla jednoznačně zlepšená obrana ve druhém poločase. Na to jsme navázali i v Opavě, kde jsme až do třetí čtvrtiny předváděli obranu, jakou bychom si představovali. Ještě je ale potřeba trochu přidat v útočné fázi. Nicméně hlavní je obrana, zkrátka nepouštět opavské hráče do volných střeleckých pozic.

Každý třetí duel při stavu 1:1 je zlomový. Jeden z týmů získá výhodu mečbolu. Obrazně řečeno, každá chyba je potrestána dvojnásobně. Jak jsou podobné zápasy psychicky náročné?
Je jasné, že teď je zase vytvářen trošku větší tlak na nás. Je to vcelku pochopitelné. Jsme vnímáni jako favorité a navíc máme potvrdit domácí prostředí. Jelikož se nechceme dostat do nepříjemné situace následně v Opavě, musíme vyhrát. Doufáme, že nás skvělí fanoušci v hale Dašická poženou a pomůžou nám udělat další krok v cestě za postupem.