Bez nich by ji ani nemuseli pořádat… Nebýt studentů či absolventů Sportovního gymnázia Pardubice nominace do anket  Nejúspěšnější sportovec okresu či kraje by připomínaly noty na buben. Ano, každoročně tato škola chrlí borce u jejichž jména září sportovní úspěchy. Existuje ale nebezpečí, že při optimalizaci středních škol v pardubickém kraji, by mohl být „sporťák" sloučen s jinou školou. Jeho dlouholetý ředitel MARTIN KUBRYCHT prý bude dělat vše pro zachování samostatnosti a suverenity.

Vaši svěřenci se každoročně zásluhou svých výkonů dostanou do závěrečné nominace ankety Nejúspěšnější sportovec Pardubicka. Jaké je letošní zastoupení vašich studentů nebo absolventů, kteří si vysloužili vstupenku do vysoké společnosti za výsledky v roce 2012?
Zastoupení našich žáků, ať již těch současných nebo již bývalých, je stejně jako v letech minulých i tentokrát značné. Jedná se o tucet sportovců mezi oceněnými jednotlivci a ještě mnohem více v elitní společnosti vybraných družstev.

Co pro vás, jako ředitele toto sportovní vysvědčení znamená?
Nejen pro mě to je  hmatatelný důkaz  toho, že naši studenti patří  dlouhodobě ke špičce nejen v rámci  města a kraje, ale přispívají také k reprezentaci národních barev. Vždyť sportovec, který je nominován mezi nejlepší, musí být nejméně tuzemským šampionem ve své věkové kategorii. A většinou i reprezentantem České republiky.

Už jsme to zmínili. V hodnocení roku 2012 se mezi jednotlivci nezapomnělo na vaše absolventy. Pokud se nepletu mezi deseti nominovanými jsou  hned čtyři…
Rád bych uvedl  jako příklad  dlouhodobé kariéry hokejisty Petra Koukala a Jana Koláře. Vzpomínám, jak v letech 2003 – 2005 ještě s dalším naším absolventem Petrem Průchou, jako „mladé pušky"  dokázaly ubruslit  soupeře a otrávit jim hru. Od té doby se duo K+K podílelo na dalších dvou titulech mistrů republiky. Navíc Koukal má ve své sbírce i titul mistra světa.  Postupem času se stali oporami a tvůrci hry pardubického týmu.  Pro zajímavost: v mužstvu hokejových mistrů za rok 2012 hrálo celkem devět našich absolventů. A to je nějaká třetina.

Jistě jste si s každým slavným sportovcem, který studuje či studoval na vaší škole, vytvoříte nějaký vztah. Nabízí se otázka, jestli sledujete jeho sportovní kariéru i po opuštění gymnázia?
A nejen se slavným. Samozřejmě, není naším cílem vychovávat dorostenecké a juniorské mistry. Cílem je to, aby dosahovali co nejlepší výkonnosti v dospělé kategorii. V optimálním případě je u nich nastavena dlouhodobá a úspěšná  kariéra.  Absolventy sledujeme velmi pozorně. Těší nás, když  oni sami zdůrazňují velkou roli naší školy v rozhodujícím období pro start  své sportovní kariéry.

Nedávno se na Sportovním gymnáziu Pardubice konaly talentové a přijímací zkoušky. Můžete prozradit, jaký je v současné době o vaši školu zájem?
Počet přihlášek ke studiu  značně přesáhl možnosti přijetí do prvního ročníku.  Všichni uchazeči museli absolvovat talentovou zkoušku. Ti, kteří ji úspěšně zvládli úspěšně pokračovali následně přijímacími zkouškami z matematiky a českého jazyka.

Jste sportovní škola. Upřednostňujete při hodnotících kritériích právě pohybové schopnosti vašich potencionálních svěřenců?
Nikoliv. O přijetí ke studiu na naší škole vždy rozhoduje hodnocení talentové zkoušky spolu s hodnocením teoretických zkoušek a body za prospěch v osmém ročníku základní školy. Ve školním roce 2013/14 otevřeme dvě třídy prvního ročníku.

V současné době se poměrně hlasitě hovoří o optimalizaci sítě středních škol v Pardubickém kraji.  A to je aktuální téma rovněž pro Sportovní gymnázium Pardubice, viďte?
Ano a je to velmi ožehavé téma. Neznám doposud přesný záměr kraje. Podle vyjádření pana hejtmana i paní náměstkyně, odpovědné za oblast školství bude se všemi  zainteresovanými subjekty záměr projednán.  My usilujeme o zachování samostatného  sportovního gymnázia. Snažíme se našeho zřizovatele přesvědčit, že jenom takto můžeme pracovat nejefektivněji. Věřím, že výsledky našich sportovců jsou nejlepším argumentem.

Plejáda roku 2012
DOSPĚLÍ: Jakub Březina (rychlostní kanoistika), Jan Kolář, Petr Koukal (oba lední hokej), Ondřej Lieser (golf).
MLÁDEŽ: David Král, Sebastian Vlček (oba veslování), Jan Mroviec (hokejbal), Tomáš Nosek (hokej), Martin Peterka, Jiří Šoula (oba basketbal), Kateřina Vlčková (šachy).
DRUŽSTVA DOSPĚLÍ: HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (lední hokej) – Kolář I, Koukal, Kolář II, Buchtele, Radil, Semorád, Rákos, Kousal, Nosek.
DRUŽSTVA MLÁDEŽE: BK Pardubice U17 ( basketbal) – Hanuš, Havránek, Peterka, Půlpán, Richter, Rovenský, Šoula, Šoukal, Vlček. ČVK Pardubice dorost (veslování) –  Hauk, Jech, Chlupáč.