Mladá hráčka, která teprve nedávno získala české občanství a mohla tedy konečně hrát na republikovém šampionátu. To je vizitka vítězky dívčí dvouhry. „Jednalo se moje první mistrovství České republiky, a tak motivace byla obrovská. Spolu s významem Pardubické juniorky,“ uvedla Darja Viďmanová.

Zápas byl vyrovnán pouze v úvodních pěti hrách každého setu. Viďmanová od začátku utkání rozehrála strojovou, trpělivou hru s minimem nevynucených chyb. Naopak její soupeřka Terezie Pluhařová si po výborném výkon v semifinále, kdy vyřadila turnajovou jedničku Karolínu Beránkovou nedokázala nastavit správně hlavu.

„Ale i já byla nervózní. Akorát jsem to nedala na sobě znát. V průběhu utkání to ze mě spadlo, ovšem pak se vrátila, když jsem chtěla zápas rychle ukončit,“ přiznala patnáctiletá tenistka.
Viďmanovou nakopl úvodní set, ve kterém předvedla málo vídanou věc. Při svém podání ztratila pouhé dva fiftýny.

„Měla jsem až výjimečný servis. Hodně jsem si tím pomohla a podle mě to rozhodlo celý zápas,“ podotkla tenistka ČLTK Praha.

Devátá nasazená Viďmanová neztratila v pěti zápasech ani set. Na zlaté cestě „odkrouhla“ dvojku Karolínu Kubáňovou, loňskou finalistku Adélu Dörreovou z Hradce Králové a čtyřku Kláru Novákovou. „Jo, byla to docela jízda. Každým zápasem jsem se zlepšovala a forma mi vygradovala v ten nejlepší čas,“ usmála se Viďmanová.

VE STŘEHU NA KAŽDÝ MÍČ
Až finále chlapeckého singlu bylo tím správným vrcholem 91. ročníku Pardubické juniorky.

V prvním setu tahal za delší konec Jonáš Forejtek, který nabral sebevědomí hned v prvním gamu. Bombarďákovi Jiřímu Lehečkovi, totiž sebral servis.

Jeho euforie sice měla jepičí život, protože hned ztratil ten tvůj, nicméně je ho přesné údery přiváděly protivníka k zoufalství. „Dlouho mi trvalo, než jsem našel recept na Jonášovu přesnou hru. Taktiku, kterou jsem měl stanovenou od trenéra, jsem přetavoval v praxi až od druhého setu,“ řekl Lehečka.

Ano, ve druhém setu se karta obrátila. Výkon turnajové čtyřky se zlepšil o 180 stupňů. Přitvrdil ještě více na servisu a k tomu zpřesnil údery. Tři esa za jeden gam nebyla výjimkou. „Dával jsem si pozor na každý balon, soustředil jsem se, co to šlo. Soupeř totiž dokázal každé mé sebemenší zaváhání využít.“

V rozhodují sadě Lehečka okamžitě prolomil podání soupeře. Dobrou výchozí pozici ztratil, a tak rozhodl tzv. Tildenův gam za stavu 3:3. Traduje se, že kdo ho vyhraje, vyhraje celý zápas. To se podařilo Lehečkovi. Přestože znovu ihned přišel o svůj servis, další znovu ukradl. Ze stavu 15:40. A poslední gam doservíroval „Ve třetím setu jsem si komplikoval život. Vždy, když jsem si myslel, že už je to hotové, vrátil mě soupeř na zem. Takže jsem se musel koncentrovat až do posledního fiftýnu,“ poznamenal Jiří Lehečka.

Finálové gamy
Dvouhra dívek: Darja Viďmanová (I. ČLTK Praha, 9.) – Terezie Pluhařová (TK Agrofert Prostějov) 6:3, 6:2. Utkání trvalo 1:07 hod.
Dvouhra chlapců: Jiří Lehečka (TK Agrofert Prostějov, 4) – Jonáš Forejtek (TK Škoda PLzeň, 2.) 4:6, 6:1, 6:4. Utkání trvalo: 1:53 hod.
Čtyřhra dívek: Adéla Dörreová (Tenis- Centrum Hradec Králové), Karolína Kubáňová – Tereza Dejnožková, Karolína Vlčková 6:3, 7:6(3).
Čtyřhra chlapců: Dominik Palán, Andrew Paulson – Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina 6:3, 6:4.