Anketa Ragbista roku 2014 je minulostí. Ceny jsou rozdány, ty nejblyštivější Miroslavu Němečkovi, který se stal nejlepším hráčem a Věře Samkové, jež triumfovala mezi hráčkami.

Jsme rádi, že už podruhé patřila mezi kategorie Ragbyová kráska deníku, soutěž, která se těší veliké přízni čtenářů. Na webu www.denik.cz se o ni zajímalo 92 148 lidí. Z nich 6 766 hlasovalo. Vítězné Janě Jarošové z Přelouče fandilo 1 540 sympatizantů!
Kdo je Jana Jarošová? Brzy třicetiletá rodačka z Moravských Budějovic chtěla svůj život zasvětit sportu. Na Fakultu tělesné výchovy ji ale nevzali. Dala se tedy na vojenskou dráhu, na pohyb ale nezanevřela. Hraje florbal, nohejbal, věnuje se hasičskému sportu… Jejím vzorem je Barbora Špotáková. Tvrdí o sobě, že je tvrdohlavá, působí plaše a svou krásu často zpochybňuje. „V ragby jsou daleko hezčí holky," opakuje do nekonečna. Důležité upozornění pro pány, je nezadaná.

Jano, jaká byla vaše cesta ke sportu?
Všechno začalo v Moravských Budějovicích, kde mě v pěti letech rodiče zapsali do hasičského kroužku. Poté jsem se věnovala sportovní gymnastice, hrála florbal a basketbal. Na střední škole ke všemu přidala posilovnu. Připravovala jsem se tehdy na přijímačky na Fakultu tělesné výchovy a sportu. Současnost je pak o florbale v Pardubicích, Sboru dobrovolných hasičů v Zibohlavech a ragby v Přelouči.

Co nám řeknete o pouti za šišatým míčem?
Šlo o náhodu, kamarádka z hasičů Martina Sedlaříková jela na trénink, vezla jsem ji vozem. Ona mě vyzvala, abych se podívala, zkusila jsem to a už na hřišti zůstala.

Čím vás ragby zaujalo?
Jedná se adrenalinový sport, netypický pro ženy. Pro mě o výzvu něco zkusit.

„Netypický pro ženy." Chtěla jste se odlišit?
Možná ano. Mám raději mužské sporty. Typicky ženské nejsou nic pro mě. Nesmím zapomenout na to, že je v Přelouči dobrá parta, držíme při sobě, což se nakonec projevilo i při hlasování v Ragbyové krásce Deníku.

Kdy jste anketu poprvé zaznamenala?

Loni, když se soutěže zúčastnila moje spoluhráčka Martina Douděrová a také vyhrála.

Říkala jste si tehdy, za rok zvítězím já?
Rozhodně ne. Nevěřila jsem své nominaci ani ve chvíli, kdy jste mě z Deníku kontaktovali. Myslela jsem si, že si někdo dělá legraci.

Kdy jste začala své účinkování v anketě brát vážně?
Až na vyhlášení. (směje se) Pořád jsem tomu nevěřila. Po celou dobu hlasování jsem si myslela, že zvítězí buďto Zuzka Malá (skončila druhá) nebo Denisa Adamusová (třetí). Obě jsou daleko hezčí než já a určitě by si to zasloužily.

Co pro vás znamená termín krása?

Lidi posuzuji podle toho, jak se chovají. Může to znít jako klišé, ale vnitřní krásu stavím vysoko nad vnější.

Anketa napověděla, že krásná jste. Vy to vyvracíte. Jak se s názorem čtenářů vyrovnáváte?
Té informace jsem se pomalu lekla. Myslím si, že anketa nevypovídá v mém případě o kráse, ale o podpoře. Doslova podpůrnou kampaň rozjel přeloučský klub. Hlasovala spousta mých kolegů a kamarádů. Celá rodina.

Vyprávějte.

Kolegové v práci mně neustále chodili říkat, kolik mám procent, říkali, že hlasovali a poslali odkaz svým známým. Mamka se angažovala, chodila po městě a prosila o hlasy.

Emotivní chvilky?
Příjemné, na jednu stranu krásné, na druhou nejsem zvyklá na takovou pozornost.

Jaká je Jana Jarošová?
Upřímná a kamarádská. Trochu mě brzdí tvrdohlavost. Jindy mi ale pomáhá.

Sekce nepochopitelné. Nejkrásnější ragbistka nemá partnera. Čím si to vysvětlujete?
To vážně netuším. (směje se)

Může se zvednout zájem mužů o Ragbyovou krásku Deníku?
Uvidíme, pokud přijdou nějaké nabídky třeba na večeře, budu ráda. (směje se)

Poraďte nám, kam vás pozvat?
Nejraději mám italskou kuchyni.

Čím vás máme na večeři přivést? Jste sportovkyně, na kole?
Na rande nechci přijít upocená. Auto mám, mohu tedy řídit já, svého Forda Mondeo jménem Jáchym.

Klíčový bod. Kdo vás má pozvat?
Zevnějšek vážně neřeším. Pokud si budeme rozumět, vyrazím do restaurace klidně s Quasimodem. (směje se)