Lev v Africe? Běžná věc. Lvice v Africe, platí to samé. Česká lvice v Africe, to už tak obvyklé není. A přeci, jedna by se našla. Závodnice atletického oddílu Hvězda SKP Pardubice zvolila pro svoji přípravu netradiční destinaci. Česká rekordmanka v bězích na 2000 m, 3000 m i 5000 m KRISTIINA MÄKI se totiž měsíc chystala v Etiopii. Rodačka z Finska vloni prožila svoji nejúspěšnější sezonu.

Kristiino, rok 2014 byl pro vás sezonou snů. Dosáhla jste v něm všech svých vytyčených cílů?
Hlavním cílem bylo dostat se na mistrovství Evropy v běhu na 5000 m, což se mi splnilo. Cíle atleta se však navyšují každým okamžikem, takže s výsledkem v Curychu už jsem tak spokojená nebyla. Sezonu jsem ale ukončila zdravá. To je nejpodstatnější.

Pro přípravu na další soutěžní období jste zvolila zajímavou destinaci. Co vás vedlo k tomu vybrat si zrovna Etiopii a kde přesně jste tam byla?
O místech soustředění rozhoduje trenér a přišel s tímto nápadem kvůli vysoké nadmořské výšce, která činila 2800 m. Dosud jsme jezdili do hor po Evropě, které dosahovaly maximálně dvou tisíc. Zda-li jeho experiment vyjde, se uvidí na závodech. V této výšce jsem byla poprvé a trénovala jsem tam úplně jinak než doposud v horách. Jinak jsme bydleli jedenáct kilometrů od hlavního města Addis Abeba ve vesnici Sululta. V hotelu známého běžce Haile Gebrselassieho.

Jaké jste měla v této africké zemi tréninkové podmínky?
Tréninkové podmínky by se daly přirovnat k těm evropským. V hotelu bylo vše nutné: dobré jídlo, regenerace a fyzioterapeut. Mohli jsme také využít služeb místního trenéra jako průvodce po okolí kudy běhat. Nedaleko Gebrselassiho hotelu má svůj komplex další známý vytrvalec Kenenisa Bekele. V něm se například nachází čtyřistametrový ovál s tartanem. Trénoval tam třeba britský běžec se somálskými kořeny Mohammed Mo Farah.

Naplnila Etiopie vaše očekávání? A to nejen po stránce sportovní přípravy?
Upřímně řečeno, od Etiopie jsem vůbec nevěděla, co čekat. V takto chudé zemi jsem byla poprvé. Pobyt ve mě zanechal stopu spíš sociální než nějaké dojmy sportovní. Ohledně tréninku tam ale bylo krásně, měla jsem vše potřebné.

Halovou sezonu 2015 jste zahájila akademickými tituly na 800 m i 1500 m. Která z běžeckých tratí je pro vás nejzajímavější?
Akademické mistrovství republiky byl takový můj první trénink v hale (směje se). Nejzajímavější tratí v této halové sezoně je pro mě 3000 m. Samozřejmě mě musí zajímat i tratě okolo, které doplní trénink na tu hlavní distanci.

A na jaké trati byste se nejraději představila na Evropském halovém šampionátu, který se koná začátkem března v Praze a s jakým výsledkem?
Ráda bych startovala na již zmíněné trojce. A s jakým výsledkem bych byla nejvíce spokojena? Kdybych mohla být u závěrečného boje na šachovnici a prát se s těmi nejlepšími (úsměv).

Stalo se po rozhovoru
Kristiina Mäki začíná prodávat etiopské „zboží". Běžkyně ze Žďáru nad Sázavou, závodící za pardubickou Hvězdu, se v německém Karlsruhe potkala s dobrou formou. V běhu na tři kilometry skončila v konečném pořadí na šestém místě, když cílovou čáru proťala v čase 8:58,88 min. Tato čísla ovšem nejsou jen jejím osobním, oddílovým a krajským maximem. Dosaženým časem se zároveň stala teprve druhou českou závodnicí, která zaběhla tříkilometrovou trať pod devět minut. Takový výkon jí bohatě stačil na pokoření limitu Českého atletického svazu pro účast na halovém šampionátu Evropy. Pro zajímavost: první pokořitelkou magické hranice byla Andrea Šuldesová (v roce 1999), jejíž rekord 8:49,15 min. zůstává stále nepřekonán.A to je Kristiino výzva…