O co pomalejší rozjezd, o to rychlejší finiš. Úvod sezony nezastihl nejlepší českou travní lyžařku v nejlepším rozpoložení. Pak stačilo jedno vítězství a znovu z ní je nenasytná šelma. ADÉLA KETTNEROVÁ, která na svazích reprezentuje Pardubice, momentálně pobývá v Itálii. V doznívajícím létu si však neužívá u jezera Lago di Garda ani se neprochází po památkách v Římě. Osmnáctiletá hvězda zmíněného sportovního odvětví startuje na světovém šampionátu v Tambre.

Předcházelo mu finále světového poháru v Kaprunu. V rakouském letovisku dosáhla Adéla Kettnerové ve dvou závodech na dvě prvenství. S nadsázkou se dá říci, že likviduje zbytek světa. Navíc prokázala vzrůstající výkonnost před mistrovstvím světa.
Začátek sezony přitom tak optimistický nebyl, hned úvodní podnik světového poháru v Předklášteří lyžařce pardubického oddílu OK Ski absolutně nevyšel. Nejdříve nedokončila obří slalom a ve slalomu byla diskvalifikována. Zlomila nastal až v polovině července. V italském Ravasclettu zásluhou vítězství ve slalomu poprvé v sezoně okusila stupně vítězů.

O čtrnáct dní později ovládla Super G na domácím mistrovství světa juniorů ve Štítné nad Vláří a přidala tak do své sbírky osmý juniorský, cenný kov. Poté Kettnerová potvrdila svou rostoucí výkonnost druhým místem v Super G při Světovém poháru ve švýcarském Marbachu a nejprestižnějším seriálem se nezadržitelně hnala i při jeho závěrečném podniku v Kaprunu. V Rakousku ovládla jak úvodní Super G, tak superkombinaci. Obojí rozdílem třídy. Na sklonku léta se tak Kettnerová znovu stala suverénně nejlepší českou lyžařkou na trávě letošní sezony.

„Konečně se mi zase podařilo zajet to svoje esgéčko, které mi zvedlo sebevědomí. A superkombinace byla taková třešnička na dortu, protože zrovna slalomy mi v poslední době vůbec nešly," připomněla Kettnerová svá slalomová klopýtnutí na juniorském šampionátu ve Štítné i následném seriálovém závodě v Ravasclettu.

„Navíc jsem měla problémy s ramenem, tak jsme si prostě na slalom nevěřila. V té kombinaci mi naštěstí vyšel," dodala Kettnerová.
Její zlepšující se výsledková bilance byla příslibem pro mistrovství světa, které se momentálně koná Tambre.

„Určitě cítím větší sebejistotu, ale bude to samozřejmě mnohem větší nápor na psychiku. Snad si udržím tu pohodu, co mám teď," prohlásila Adéla Kettnerová před odjezdem do Itálie.

Pokud si udrží stávající závodnické sebevědomí i formu, mají se soupeřky v Tambre na co těšit. Už v Kaprunu totiž tahle mladá Češka udolala zbytek travařského světa takříkajíc o parník. Pro zajímavost v Super G vyhrála nad Rakušankou Hetfleischovou o více než půl vteřiny. No a v superkombinaci nadělila druhé Míkové ze Slovenska dokonce více než trojnásobek…