Sen se stal skutečností. Pardubičtí basketbalisté udolali litevského konkurenta ve FIBA Europe Cup, čímž se kvalifikovali do další fáze této soutěže. Nakonec ze druhého místa. O tom se také rozhodovalo v běloruském Minsku.

BK JIP Pardubice – BC Šiauliai 89:85 (29:24, 48:42, 71:62).
Body: Wall 22, Autrey 19, Burnett 18, Škranc 10, Kohout 9, Švrdlík 6, Nečas 3, Půlpán 2 – Echodas 30, Bowman 17, Sabeckis 11, West 8, Patterson a Cepulis po 6, Gvezdauskas 2. Rozhodčí: Rutešič (Č. Hora), Kaitany (Maď.), Sljivic (Rak.).
Fauly: 19:19. Trestné hody: 22/15 – 19/16.
Trojky: 12:9.
Doskoky: 44:36.
Diváci: 3286.

První čtvrtina se vyznačovala vyrovnaností. Skóre se přelévalo ze strany na stranu. Hosté rozhodně nepřijeli v roli obětního beránka. Pardubický tým se mohl opřít o přesnou střelbu za trojkovým obloukem. Premiantem v tomto oboru byl Joseph Wall. Na druhé straně velice škodil v podkošovém prostoru Martynas Echodas (12 bodů v první čtvrtině). V závěru úvodního dějství si jedno z družstev, to domácí, poprvé vytvořilo více než tříbodový náskok.

Byl šestibodový, jenže během prvních dvou minut druhého kvartálu o něj přišli. Litevský celek vycítil šanci a otočil stav na 38:33 ve svůj prospěch. Na to pardubická lavička zareagovala oddechovým časem. Těžko odhadovat, co trenéři Levell Sanders a Tomáš Bartošek svým svěřencům radili. Nicméně po šedesáti vteřinách vstoupilo na palubovku jiný kolektiv. Beksa začala hrát týmově a rovněž přitvrdila v obraně. Výsledkem byla šňůra 15:2 a poločasové vedení.

Jenže mladíci na straně pardubického soupeře se nehodlali vzdát. Prakticky celou třetí část nedovolili domácím dokonat rozhodující únik. Ve třech případech se přitáhli na nejtěsnější rozdíl. Až v jejím závěru Beksa pláchla na devět bodů. Také zásluhou Domineze Burnetta, který se rozstřílel z dálky.

Po dvou minutách posledního kvartálu se Východočeši konečně prokousali ke dvojcifernému náskoku. Opakovaní záběru s názvem: Stejně vás stáhneme, si znovu přichystal BC Šiauliai Pět minut před koncem tak domácí vedli jen 81:77. Až do závěrečného klaksonu měli domácí příznivci napnuté nervy jako špagáty, koncovku však jejich miláčci zvládli.

A pak už všichni v hale netrpělivě čekali na oznámení výsledku se souběžně hraného utkání v Minsku, kde se snažil kyperský APOEL. Konečný stav 81:68 pro Tsmoki spustil bouřlivý aplaus. Znamená to, že Pardubice postoupily do další fáze ze druhé příčky.