Trojúhelník. Tímto geometrickým útvarem si mohou pardubičtí basketbalisté propojit soupeře ve FIBA Europe Cupu. A přestože se jedná o evropskou soutěž zavede je až do Asie.

14000 kilometrů

K prvnímu duelu vycestovala Beksa „jenom“ na tisíc kilometrů. Nizozemský Den Bosch je totiž jejím nejbližším protivníkem. Pak už ji čekají jenom obrovské štreky: Ness Ziona v Izraeli 3500 km a ruský Saratov 2500 km.

„Logisticky pro management klubu soupeři nejsou zrovna podle našeho gusta. nemine nás dlouhé cestování. Ekonomická zátěž je daleko vyšší, než kdybychom dostali týmy ze sousedních zemí. Na druhou stranu sportovně budou všichni tři nositelem kvality. A naším primárním cílem je odehrát se vztyčenou hlavou šest kvalitních utkání. Když se naskytne příležitost, tak samozřejmě dojít co nejdál v soutěži. Postup ze skupiny do další fáze FIBA Europe Cupu by byl super,“ zasní se generální manažer Martin Marek.

Nebe a dudy…

Zkušenosti, zkušenosti a zase zkušenosti. Pravidelná účast v evropských pohárech může stvořit giganta…

„Každá minuta v takto těžkých zápasech je obrovská škola pro všechny naše hráče. Rozdíl v kvalitě, který měli možnost sledovat naši fanoušci u prvních dvou soupeřů během tří dnů, byl diametrálně odlišný. Tempo a fyzičnost v zápasu s Novgorodem byly úplně jinde než v ligovém zápase s Hradcem. Kvalitní evropské kluby trestají jakýkoliv výpadek v koncentraci, hrají čtyřicet minut ve vysokém tempu. To je něco, čemu se musí český basketbal přibližovat. Mladé hráče na to můžeme připravovat v tréninku, ale cesta, že si na to přímo sáhnou, je k nezaplacení,“ míní Marek.

Ne cestě stagnace

Přeorientovat se z Kooperativa NBL na evropské poháry, to je jako přesednout ze škodovky do Formule 1… Není divu, že mají hráči problémy s pilotováním.

„Je pravda, že většina našich hráčů zatím úroveň české ligy nepřerostla. Nicméně zakonzervovat se v malém českém trhu je cesta stagnace. Zvlášť poté, co Nymburk vybojoval pro český basketbal skvělý koeficient. To je přece čest do té výzvy jít! Navíc se snažíme budovat značku BK Pardubice a pravidelná účast v evropských pohárech zvedá naší hodnotu trhu v komunitě hráčů a agentů,“ připomíná Martin Marek.

Viktor Půlpán a Den Boschi

„V evropských soutěžích chce většina týmů produkovat rychlý basketbal a ten nás podle všeho čeká i tentokrát, což by nám mohlo vyhovovat. Nizozemský tým nechce hrát pomalu. Naopak snaží se hrát hodně rychle, a to my také. Jeho klíčovými hráči jsou Američani, ale i ti domácí dokážou být nebezpeční. Hlavně ti na křídelních pozicích. Pokud jde o naši hru, v útoku se nám daří, ale potřebujeme ještě zlepšit komunikaci v obraně. Také bude potřeba rychlý návrat do obrany, abychom neumožňovali domácímu týmu dávat nějaké jednoduché koše, kterými by se mohl chytit.“

128. Velká pardubická s Českou pojišťovnou.
Majitel o hvězdě: „Tzigane je na začátku kariéry"

Program zápasů
1. kolo – dnes 20.00: New Heroes Den Bosch – BK JIP Pardubice.
2. kolo – 24. října, 18.00: BK JIP Pardubice – Avtodor Saratov.
3. kolo – 31. října: Ironi Nes Ziona – BK JIP Pardubice.
4. kolo – 7. listopadu, 18.00: BK JIP Pardubice – New Heroes Den Bosch.
5. kolo – 14. listopadu: Avtodor Saratov – BK JIP Pardubice.
6. kolo – 21. listopadu, 18.00: BK JIP Pardubice – Ironi Nes Ziona.
Pozn.: Domácí zápasy Pardubice hrají v ČSOB Pojišťovna ARENĚ.

Soupeři Pardubic ve skupině D

New Heroes Den Bosch (Niz.)
Den BoschZdroj: Archiv Den BoschDen Bosch sice nezvládl druhé kvalifikační kolo FIBA Europe Cupu, když vypadl s bulharským Balkan BC (doma prohrál 76:86 a venku zvítězil 68:66), ovšem nakonec si přece jen zahraje základní část. Jako tzv. lucky looser. V nizozemské Eredivisie mu patří třetí příčka (dvě výhry, jedna prohra. Jeho klíčovými hráči jsou Američané: forward Jonathon Williams střílí průměrně 14,7 bodu, rozehrávač Keshun Sherrill zapisuje 12,7 bodu (trojky 39%) a další forward Steven Cook přidává 12,7 bodu (trojky 50%). Čtvrtým dvouciferným střelcem je shooting guard Jessey Voorn (10,3 b.).

Avtodor SeratovZdroj: Archiv Avtodor Seratov

Avtodor Saratov (Rusko)
Obrovský šok. Těmito dvěma slovy by se dalo charakterizovat vystoupení Saratova v letošní kvalifikaci o Ligu mistrů. Hned v tom úvodním ho totiž vyřadil outsider z Fribourgu. Ve švýcarsku velký favorit remizoval 89:89 a doma senzačně prohrál 76:78. Vysoký koeficient mu ale daleko s předstihem zajistil účast ve FIBA Europe Cupu. V domácí soutěži, kterou je uznávaná VTB liga, figuruje na desáté příčce s jednou výhrou a jednou prohrou. Největšími oporami týmu jsou Jackie Carmichael a Perin Bufford z USA (oba průměr 14 bodů na zápas).

Ironi Nes ZiomaZdroj: Archiv Ironi Nes ZionaIroni Nes Ziona (Izrael)
Jediný tým ze skupiny, který si vydřel účast ve všech kvalifikačních kolech FIBA Europe Cupu. Nejdříve si poradil v obou zápasech se švédským Södertälje (72:67 doma a 100:76 venku). Poté se vypořádal s rumunskou Kluží (doma 91:78, venku 88:89), čímž si zajistil postup do hlavní fáze. V izraelské Super League, která má odehrána také jen dvě kola, mu patří osmá příčka se shodnou bilancí. Nejlépe se zatím vede domácímu hráči Golanu Guttovi a také dalšímu Izraelci Tal Dunnemu. Přitom v týmu je početná enkláva pěti amerických basketbalistů.