Svitavští basketbalisté se pomalu musí začít obávat, aby neskončili v baráži o záchranu Mattoni NBL. Po nevýrazném výkonu prohráli v Brně a byli rádi,  že nefasovali stovku.

Všechny trumfy před utkáním s Děčínem (63:74) držel v rukou pardubický tým. Posuďte sami: v posledním vzájemném utkání ve čtvrtfinále poháru roztrhal Válečníky na cáry, Severočeši se v poslední době výsledkově trápili, Beksa po dlouhatánské době nastoupila úplně komplet a ještě ji hrála na srdci přesvědčivá výhra nad Kolínem.

Nechtělo to třeba na nalomeného protivníka vlétnout od první minuty a sebevědomí mu ještě více pocuchat? Jenže opak byl pravdou. Domácí vstoupili do utkání vlažně a Děčín poskytnutou šanci využil. Ani jednou se nenechal zatlačit do bodového minusu.

„Soupeře jsme rozdrtili v poháru a věděli, že  bude pro utkání velmi nabuzený s touhou vrátit nám pokoření. Proto jsem považoval za klíčový vstup do zápasu. Bohužel z naší strany byl špatný. Dostali jsme se pod tlak nejen z pohledu jejich útoku, ale i obrany. Děčín byl ve všech směrech agresivnější. Do toho jsme vyráběli ztrátu za ztrátou," krčil rameny pardubický trenér Dušan Bohunický.

Po herně hrozném prvním poločase, kdy průběžný stav 31:39 byl pro pardubické hráče ještě milosrdný, nastal prudký vzestup ve druhé polovině třetí čtvrtiny. Severočeský tým ani jednou neskóroval a jeho vedení 51:37 se smrsklo na 51:48. Získanou euforii však domácí do závěrečného kvartálu nepřenesly. Ba naopak. Po šňůře 0:7 ztratili celý zápas.

„Jednalo se o zlomový moment. Přestože jsme ubránili útoky soupeře, nechali jsme mu druhé střely. A na naší útočné polovině jsme pokračovali ve ztrátách. Buď jsme se nedostali do zakončování, nebo jsme stříleli zbrkle. Asi nám chyběla trpělivost při hře jeden na jednoho," vypočítal důvody zlomu Bohunický.

Svitavy prohrály v Brně na „Morendě" 84:99, když se nadějemi na slušný výsledek mohli kochat jenom v prvním poločase.  To střelecky řádil Teplý, který nasázel pět trojek, a Tuři chvílemi i těsně vedli.

O osudu zápasu ale rozhodla třetí čtvrtka, v níž hosté propadli a inkasovali třicet bodů. „Ve druhém poločase jsme se nechytili. Projevila se osobnost Geigera, který nás svými body dorazil," zdůraznil trenér Lubomír Růžička, jaké potíže měli jeho svěřenci s domácím rozehrávačem, který se v závěru prakticky nedal bránit. A byla to hlavně jeho zásluha, že si Brno náskok pohlídalo.

Částečnou omluvou může být pro svitavské basketbalisty nekompletní sestava, neboť jim chyběli zdravotně indisponovaní Moravec a Davis. Tuři se sice slušně prosadili z trojkové vzdálenosti, ale střelba za dva body v jejich podání nestála za mnoho a také jedenáct netrefených trestných hodů se pod výsledek krutě podepsalo.