Beksa udržela stávající kádr, který ještě doplnil Američan Burnett. Nejen o něm hovoří těsně před startem nového ročníku trenér Pardubic LEVELL SANDERS.

Na co jste se během přípravného období nejvíce zaměřili?

Jeden z cílů, který jsme si dali, byl ten, abychom se stali lepším obranným mužstvem, hlavně co se týče týmové obrany. Naším dlouhodobým problémem ještě z období, kdy jsem hrál, je týmová komunikace. Právě ta je pro mužstvo, které chce týmově bránit, důležitá. Možná to zní jednoduše, ale není lehké ji do týmu implementovat. Byla to jedna z věcí, na kterou jsme se chtěli zaměřit. Věřím, že jsme se zlepšili.

Jak jste obstáli v přípravných zápasech?

Před sezonou jsme neodehráli všechny zápasy tak, jak bychom si představovali. Vždy říkám hráčům, aby se soustředili na svůj vlastní výkon a někam se posouvali. V zápasech jsme měli dobré momenty. Pak tu jsou věci, ve kterých se můžeme zlepšovat, ale mám pocit, že jdeme správnou cestou.

Jak vám situaci zkomplikoval zdravotní stav Panduly, Kotase a Příhonského?
Samozřejmě je důležité, aby hráči zůstali zdraví. Vždy, když vypadne hráč kvůli zranění, tak dostane příležitost někdo další, aby se ukázal. Ti, kteří hráli v přípravě, byli plni energie a nechybělo jim nasazení. Hráči, kteří nemají tolik zkušeností, dostávají větší prostor a i během přípravy se zlepšují. Je to ovšem dlouhodobější proces. Úkolem nás trenérů je, abychom s nimi pracovali.

Novým mužem v kádru je Dominez Burnett. Jaké jsou jeho silné stránky?
Je typickým příkladem amerického hráče, který právě přichází do Evropy. Vše je pro něj nové. Vrátily se mi vzpomínky na moji první sezonu v Čechách. Osobnostně je to dobrý člověk. Když jsme ho sledovali, tak se nám líbilo, že je playmaker. Dokáže skórovat, ale současně i vytvářet pozice pro spoluhráče. Již za dobu, co tady je, předvedl několik zajímavých přihrávek. Má dobré vidění, dokáže dobře číst hru. Věřím, že nám pomůže.

Kdo bude v nové sezoně kapitánem Beksy?

První den přípravy jsem hráčům sdělil, že jako trenér chci, abychom si hned na začátku zvolili kapitána. Vybrán byl Radek Nečas, což je podle mě dobrá volba. Vůdcovství je jedna z vlastností, kterou Radek přirozeně má.

Na úvod vás čekají Svitavy, pak hned v pondělí doma Prostějov. Co na soupeře bude platit?

Byli jsme se podívat na poslední zápas Svitav. Předvádějí podobný styl basketbalu jako loni, nesmíme jim dát šanci ke střelbě za tři body. Je dobře, že pak hned hrajeme s Prostějovem, který na tom bude podobně, opět hodně střel z perimetru. První dva zápasy pro nás budou o tom, abychom dokázali dobře bránit.

Hvězda týmu: Radek Nečas
V minulé sezoně překonal metu 700 odehraných zápasů v české nejvyšší soutěži, navíc byl v anketě zvolen jako nejlepší obránce.

Soupiska – rozehrávači: Lukáš Kotas (1984), Viktor Půlpán (1996), Lamb Autrey (1989), Josef Příhonský (1993). Křídla: Dominez Burnett (1992), Joseph Wall (1989), Dušan Pandula (1984), David Škranc (1996), Josef Potoček (1996). Pivoti: Radek Nečas (1980), Kamil Švrdlík (1986), Karel Formánek (1997), Ondřej Kohout (1991), Martin Roub (1997).
Realizační tým – trenér: Levell Sanders. Asistent: Tomáš Bartošek. Vedoucí mužstva: Martin Šorf. Kondiční trenér: Martin Skřivánek. Fyzioterapeutka: Veronika Krčálová.
Změny v kádru – příchody: Burnett (Davenport University). Odchody: Šoukal (konec kariéry).