Arménský šachista a ikona pardubického festivalu totiž letos vyhrál potřetí! Tímto počinem překopal historii Czech Open. Cenné kovy se rozdávaly také v třech ratingových turnajích.

Demolice a remíza

Movsesjan vstupoval do osmého dějství jako lídr celého pole, které čítalo 309 hráčů. Na první šachovnici se střetl s indickým hráčem Chakkravarthy Deepanem. Arménský velmistr Movsesjan se prezentoval parádním výkonem a svého indického soupeře rychle rozstřílel. Dostal se tak do půlbodového trháku před trojici pronásledovatelů a v posledním kole mu stačila remíza. Jeho vyzyvatelem se stal polský mladík Lukasz Jarmula. Potřebný zisk uhrál Movsesjan za několik minut. Na hlavu si tak potřetí (před tím 1995 a 2006) nasadil korunu pro krále Pardubic. Radostí ale skotačil i jeho soupeř. Remíza mu zajistila stříbrnou medaili. Také proto, že jeho největší stopaři ValerijNeverov a Pavel Potapov si také rozdělili body. Tím se však vzdali stupňů vítězů. Na ně jako lasička proklouzl ze třinácté příčky další „jen“ mezinárodní mistr Christopher Noe.

Půlpán ve čtyřicítce

Turnajová jednička Jorden Van Foreest se nakonec protlačil alespoň do první desítky. Stejně jako druhý nasazený David Paravyan. Nejlepším českých šachistou se stal sedmnáctiletý Van Nguyen Thai Dai, který se ziskem 6,5 bodu obsadil čtyřiadvacátou příčku. Hned o místo za ním skončil momentálně nejmladší velmistr na světě, třináctiletý Pragananadhaa z Indie.

Kredit zaslouží také nejúspěšnější Východočech. Jakub Půlpán z pardubických Polabin nasbíral šest bodů, což mu vyneslo solidní čtyřicátou pozici.

Výsledková listina
Pardubice Open – velmistrovský turnaj: 1. Movsesjan (Arm). 7,5 b., 2. Jarmula (Pol.), 3. Noe (Něm.), 4. Neverov (Ukr.), 5. Kobo (Izr.), 6. Potapov (Rus.), 7. Gonda (Maď.) všichni 7 bodů, 8. Paravyan (Rus.), 9. Steinberg (Izr.), 10. Van Foreest (Niz.) oba 6,5 b.
Motorgas Open – ratingový turnaj pro hráče s ELO do 2300 bodů: 1. Mirzoeva (Rus.) 8,5 b., 2. Aliferenko (Ukr.) 8 b., 3. Gabr (Egypt) 7 bodů.
Gasco Open – ratingový turnaj pro hráče s ELO do 2100: 1. Polich (Ukr.), 2. Dimitrov (pod hlavičkou FIDE), 3. A. Igumnov (Rus.) vš. 7,5 b.
Dostihový spolek Open – ratingový turnaj pro hráče s ELO do 1700: 1. Udval Batkhishig (Mong.) 8,5 b., 2. Zhukovskyi (Ukr.) 8 b., 3. I. Igumnov 7,5 bodu.