Část skupiny odletěla již ve čtvrtek, dnes se za nimi vypraví i Martin Zach, kterého lidé znají jako Muže roku 2009. Krátce po získání tohoto titulu se při exhibičních skocích do vody vážně zranil a ochrnul. Dnes je na vozíku. Do Pardubic jezdí trénovat z Prahy hod kuželkou. „V Praze není oddíl ani profesionální trenér, který by se specializoval na kuželky nebo podobné paralympijské disciplíny. Něco málo je jen v Jedličkově ústavu," vysvětlil Martin Zach.

čtěte také: ATLETI BEZ BARIÉR LETÍ DO DUBAJE 

Hod kuželkou je vlastně ekvivalent hodu oštěpem u zdravých sportovců. „Je to hod do dálky do výseče. Máme šest pokusů. Kdo hodí dál, vyhrává. Světový rekord v mé kategorii postižení je 29,96 metru," dodal Zach. Jeho osobní maximum je 27,23 metru, se závodním výkonem 26,46 metru je na šestém místě ve světovém žebříčku. Kromě atletiky se Martin Zach věnuje svému spolku, který pomáhá hendikepovaným. Vyrábí například oblečení pro vozíčkáře.

Tři hendikepovaní sportovci, dva kuželkáři a jeden diskař, se mohli na závody v Dubaji vypravit i díky spolupráci Atletiky Bez Bariér s Dostihovým spolkem Pardubice, která byla nedávno navázána. „Ještě dolaďujeme detaily, ale společné projekty s neziskovkami už začínají nabírat konkrétní obrysy," řekl výkonný ředitel Dostihového spolku Martin Korba. Kontakty navazují nejen s Martinem Zachem, ale i s Lejlou Abbasovou a pardubickou školou Svítání.