Svět ji zná jako dívku s rozpustilým knírkem, ale kdo je doopravdy Eva Samková, čerstvá olympijská vítězka ve snowboardcrossu?

Především úspěšná a superrychlá dvacetiletá žena. Po Raškovi, Nepelovi, hokejistech, Valentovi, Neumannové a Sáblíkové teprve sedmá vítězka zimních olympijských her v historii českého sportu.
Ale také rodačka z krkonošského Vrchlabí, která, jak samá s oblibou říká, sportovala od „pidivěku".

„Začínala jsem na lyžích,  ale taky jsem od malička lezla po skalách, jezdila na vodu, tancovala, projížděla se na koních a tak vůbec," culí se.
Snowboarding jí definitivně učaroval v 5. třídě. Tehdy se rozhodla, že se do toho pustí po hlavě. Rodiče jí zaplatili školu ve Špindlerově Mlýně, kde vstřebala základy. Následoval přesun do Sportovní akademie.
„Nějakou chvíli mi to celkem šlo, ale pak jsem si zlomila nohu a po půl roce i ruku," vzpomíná na nezdary.
Nastalo období váhání. Nemám se na to vykašlat? Stojí mně to za to?

„Zkoušela skoky, jenže upadla a odešla od toho. Pak ovšem přišla známá a navrhla zkusit snowboardcross," vypravuje Evin otec Roman Samek.
Dobře ví, že jeho dcera je tvrdá holka z hor. Takové „drobnosti" ji od milovaného prkna nemohly odradit.

Před sezonou 2008/09 učinila zásadní rozhodnutí. Přešla na snowboardcross pod křídla trenérů Marka Jelínka a Jakuba Flejšara.
„Na prvním soustředění na Hintertuxu před pěti lety byla hrozně tichá, na dalším jí ale už byla plná místnost a teď po zlatu jí už nebude stačit," hlásil Flejšar do kamer České televize  pár minut po zlaté finálové jízdě.
Pod dohledem koučů následoval bombastický progres. Samková třikrát opanovala juniorské mistrovství světa a univerziádu, druhá byla při premiéře na amerických X-Games. A teď všechny sfoukla i na olympiádě.
„Domů jezdí jen občas, ale snad nám medaili přiveze," hecuje na dálku dceru otec Roman. To si pište, že přiveze. A Vrchlabí bude na nohou.