Velká pardubická letos měla svého favorita – loňskou vítězku Orphee des Blins v sedle s žokejem Janem Faltejskem. Přesto se zraky všech upíraly k jinému koni a jinému muži. S nejsledovanějším dostihem v Česku se loučila legenda – Josef Váňa starší. „Byla to opravdu moje poslední Velká pardubická. Můžete mi to věřit," říkal později. „Říkal jsem, že by mohla být předposlední, abych nespadl. Bohužel jsem ale spadl, takže je to definitivně konec.

Tiumen s Váňou padli na poslední překážce. Do cíle došel šedesátiletý žokej pěšky.

Byla to pro vás těžká chvíle?

Je to pech a hotovo. Krásně jsem se svezl, užil si to. Měl jsem závod rozjetý tak, že bych byl určitě druhý, ale tak to jsou dostihy. Porazila nás jedna výborná kobyla, ostatní tak kvalitní nebyli. Nechci ale nikoho pomlouvat, prostě Velká pardubická dopadla, jak dopadla. Orphee možná bude vícenásobná vítězka a já musím udělat vše, aby nebyla.

Už se vám někdy něco podobného přihodilo?

Ve Velké pardubické rozhodně ne, měl jsem docela slzy v očích. Musím být ale chlap, takový je sport.

Co jste vlastně v první chvíli cítil?

Trošku zklamání. Měl jsem to rozjeté, milion mohl být doma, ale bohužel není.

Během dostihu jste se držel hodně zpátky…

Před startem jsme to s majitelem probrali tak, že pokud Orphee pojede jako loni, stejně ji neporazíme. Proto jsem to zkusil z druhé strany, od konce pomaličku dotahovat. Cestou jsme měli pár problémů, před námi padali koně, ale díky Tiumenově šikovnosti jsme z toho vylezli.

Až na tu poslední překážku, že?

Připletl se nám tam volný kůň, Tiumena to rozhodilo, 
a místo aby odskočil, přidupl si a už to bylo.

A co jste říkal cizincům v závodním poli?

K tomu se vyjadřovat nebudu. Když dají výjimku lidem, kteří by neměli Velkou pardubickou jezdit?  Bylo to vidět, v podstatě všichni ani nedojeli.

Máte nějaký plán, co budete dělat dál?

Příští týden máme dostihy v Mostu, v neděli jedeme do Chuchle a musím srovnat finanční záležitost v Itálii – buďto začnou platit, nebo tam nebudu jezdit a pojedeme do Francie. Tam sice nebude jednoduchá konkurence, ale když to nezkusíte, nic nezjistíte.

Bude ještě nějaké další rozloučení?

Myslel jsem si, že se rozloučím druhým místem. Nevyšlo to, tak už je rozloučeno.

Lidé vám tleskali vestoje.

Všem divákům, kteří se přišli podívat, děkuju. Tenhle sport by bez diváků nikdy neměl věhlas. Chtěl bych apelovat, že i když Váňa nepojede, ať se přijdou podívat.

Na koho se budou chodit dívat?

Na mladého Váňu, je tady Honza Faltejsek, Pepča Bartoš, Dušan Andrés, hodně kvalitních žokejů a i kluci, kteří měli smůlu. Myslím si, že překážkový sport je u nás na velmi vysoké úrovni.

Oč jiná bude Velká pardubická bez vás? Vy jste žokeje dirigoval, vás kopírovali.

Ale to už je historie, teď musí přijít nějaký další Váňa. Já bych to takhle neviděl.

Vidíte dalšího Váňu?

Jo, ti kluci jsou někde jinde než dneska já. Naši jezdci jsou tak dobří jako nejlepší světoví rajťáci a taky to tu předvádějí.

Co musí udělat, aby je lidé milovali jako vás? Jezdit do šedesáti? Vyhrát osmkrát?

O tom to není. Spíš, že já tu už přes tu díru skákal po sedmadvacáté. Už jsou tu kluci, kteří jeli  desetkrát 
i víckrát, nevím přesně. Já ty statistiky nesleduju.

Kdy jste dospěl k definitivnímu rozhodnutí, že tohle je váš poslední závod v Pardubicích?

Doma, při práci s Tiumenem jsem tušil, že je to jeho poslední Velká. Věk prostě nezastavíš, ani u toho koně, ani u člověka. Tiumen bude dřív starší než Železník. Aby šel ještě jednou Velkou je nesmysl.

Co budete říkat lidem, co vás budou přemlouvat?

Co bude příští rok, nechme být. Teď je těžké o tom přemítat. Ale řeknu vám, že za posledních pět deset let mě stálo hodně úsilí, abych se udržel fit, nechtěl jsem dělat ostudu. A nechci ani jindy, 
i proto bych do toho příští sezonu nešel.

Ani jedno procento naděje pro vaše fanoušky?

Ani jedno.

Řekněte, co vám z toho pohledu ze sedla bude nejvíc chybět?
Dívat se na ten Taxis. 
I když tentokrát jsem se ani moc nedíval. Kluci jeli, jak měli, i když někteří skákali šikmo. Tiumen chtěl jít trošičku za nimi, ale naštěstí poslechl moji pobídku, skočil rovně a dobře. Tak holt budou skákat mladší a dobří 
a já se budu na ně dívat, 
a když to vždycky zkoní, tak jim vynadám a hotovo.