Pro pardubický klub bylo prioritou zachovat podkošovou sestavu. Jak hodně vás těší jeho zájem i přes váš hráčsky pokročilejší věk?
Jsem rád, že mohu spojit další basketbalovou budoucnost s Pardubicemi. S rodinou jsme zde spokojeni. Zájem klubu jsem jenom přivítal, protože můj byl totožný. Navíc si myslím, že je před námi nedodělaná práce. Doufám, že se nám konečně podaří naplnit finálové ambice.

Do kolikáté už vstupujete sezony mezi dospělými?
Začínal jsem v sedmnácti v Brně a od té doby nevynechal jediný rok. V červenci mi bylo osmatřicet. Jestli, se nepletu, čeká mě dvacátá první sezona.

Ovšem první jako občana země, která postoupila na mistrovství světa. Co jste říkal tomuto obřímu úspěchu?
Nejvýstižněji se dá popsat pozměněnými slovy sportovního komentátora Roberta Záruby: Přepište dějiny! Česká republika bude hrát na mistrovství světa v basketbale. Mít zajištěn postup čtyři zápasy před koncem kvalifikace je neskutečné. Pánové, klobouček… A jelikož jsem se narodil v roce 1980, tak jsem byl občanem země, která hrála na MS (směje se).

Zpátky k pardubickému týmu. Jak se odvíjela příprava?
Já jsem prvních deset dní neabsolvoval z důvodu zdravotních problémů. Ale kluci se připravovali hodně bez míče, respektive bez hry na dva koše. Nabírala se fyzická kondice a pilovaly se individuální dovednosti.

Jak to má člověk v pozdějším basketbalovém věku. Musí manko speciálně dohánět?
Stačí, když párkrát zapomenu na tiskovku, jako teď, a budu se muset dostat z okraje Pardubic do centra za patnáct minut (smích). Ne vážně, manko jsem musel dohnat, ale už jsem úplně připraven.

Daleko zábavnější pro drtivou většinu sportovců jsou testy herní. Jak byste zhodnotil tuto část přípravy?
Především jsem přivítal, že jsme všechny zápasy odehráli proti zahraničním soupeřům. Přece jenom s českými týmy se známe z ligy, poháru a už by ty zápasy neměly takový náboj. Letos se volili silnější protivníci, vzhledem k účasti v předkole Ligy mistrů.

Je podle vás v přípravných zápasech jen vítězit, nebo nějaká ta prohra neuškodí?
V minulosti jsme měli přípravy, kdy jsme všechny válcovali. Samozřejmě je lepší vyhrávat, protože pak si vítěznou náladu přenesete do ligy. Nicméně pro nás je teď nejdůležitější kvalifikace Ligy mistrů, a na tu jsme se připravovali. Takže prohra s euroligovým Bayernem Mnichov o pětatřicet může k něčemu být.

S jakým přípravným zápasem jste byl nejvíce spokojen a naopak, který byste označil za nejhorší?
Nejlepší zápas jsme odehráli ve Weissenfelsu proti bundesligovému týmu. Hra na obranné i útočné polovině už byla přibližně taková, jaká by měla být v sezoně. Naopak nejhorší byl domácí zápas s Interem Bratislava. Hlavně po stránce nasazení. Víte, někdy se nemusí dařit, ale nasazení musí být vždy!

Basketbalový tým Pardubic pro začínající sezónuZdroj: Archiv BK JIP Pardubice

Do sezony vstupujete dnes předehrávaným zápasem v Ústí nad Labem. Jedná se o reprízu čtvrtfinále, kde vás Pandy hodně trápily.
Máme jim co vracet. Ústí si zase na nás bude věřit, protože s námi odehrálo sérii na maximální počet sedmi zápasů. Bude to užitečná generálka před dvojzápasem v Lize mistrů.

Ten start bude opravdu ostrý. Není moc přirozené, aby se vstupovalo do nové sezony a po dvou měsících přípravy se hned začínalo jedním z vrcholů, co říkáte?
Te není. Každopádně nás čekají hodně těžké zápasy. Sledoval jsem utkání prvního kvalifikačního kola a můj tip je, že na cestu k našemu soupeři budeme potřebovat víza. Jinými slovy tipuji Nižnij Novgorod.

I kdyby se vám nepodařilo zdolat nástrahy kvalifikace, zahrajete si osm zápasů ve FIBA Euro Cupu. Lepší nabídka asi přijít nemohla…
Letošní formát je super. Větší počet zápasů nám vyhovuje. Vloni jsme opustili evropské poháry brzy a pak jsme hráli jedno utkání týdně. A projevilo se to i v lize, kdy naše výkony nebyly konstantní.

Kooperativa NBL se už loni vyrovnávala a letos to má být ještě vyrovnanější. Souhlasíte s tímto názorem?
Určitě. Podle mě může každý potrápit každého. Rok do roku je vyrovnanější a pro diváka je to jenom dobře. Pokud budou zápasy těsné, tak to přiláká více fanoušků, než když jsou karty rozdány předem.

Pardubice výrazně obměnily kádr. Ozývají se hlasy, že je nejsilnější za poslední dobu. Jak to vidí kapitán?
Co se týče individuálního potenciálu tak jednoznačně a musím říct, že ty posily jsou neskutečné. Teď bude důležité, aby ho jednotlivci vložili do týmu.

Trenéry může těšit zvýšení konkurence v týmu. Jak to vnímají hráči?
Konkurence je vždy motorem pro zlepšení výkonnosti. Hráče donutí dělat něco navíc a na tréninku nepolevovat. A když se hráč na kurt nedostane, tak jeho „práce“ nekončí. Musí na lavičce žít a povzbuzovat své kolegy. Jedině tak se mančaft posouvá nahoru.

Vyráží do boje
Hráčský kádr - rozehrávači: Richard Williams (USA), Donovan Jakcson (USA), Viktor Půlpán, Lukáš Brožek, Michal Svojanovský, křídla: Dwayne Benjamin (USA), David Škranc, Josef Potoček, Michal Svoboda, Jakub Čejka, pivoti: Radek Nečas, Kamil Švrdlík, Ondřej Kohout, Evan McGaughey (USA), Ondřej Výcha. Realizační tým - trenér: Levell Sanders, asistent trenéra: Tomáš Bartošek, kondiční trenér: Martin Skřivánek, vedoucí družstva: Lukáš Rous, fyzioterapeutka: Ivana Sahánková, lékař: Martin Carda.

Zajímavosti
PŘEDSKOKAN… Kooperativa NBL startuje v neděli. Pardubice ale zahajují už dnes od 18.00 v Ústí nad Labem.
ČTYŘI AMÍCI: Beksa už měla ve svém středu tři hráče z USA. Pro letošek hranici posunula.
PRVNÍ JUBILEUM: Akce s názvem Hrajeme spolu za Pardubice se koná již popáté - 8. prosince. A přijede Nymburk!