Florbalisté pardubického Sokola snad museli být po prvním historickém postupu do nejvyšší soutěže zakleti… V letošní sezoně se jim ani na desátý pokus nepodařilo proklouznout mezi magickou osmičku do play off. Ten pocit zklamání zažil poprvé v roli hlavního trenéra MILAN KOUBEK. Před sérii v prvním kole play down je ale optimistou.

Můžete ve stručnosti zhodnotit základní část?
Z výkonnostního pohledu hodnotím jedenácté místo, jako neúspěch.

Zdá se, že play off je pardubickým florbalistům prostě zapovězené. Proč to nevyšlo ani na desátý pokus?
Letos byla základní část hodně vyrovnaná. Nám se nepovedlo zvládnout důležité zápasy se soupeři kolem osmého místa. To nakonec rozhodlo o tom, že budeme hrát jen play down.

Cíle jsou před každou sezonou stejné a pak se v průběhu sezony sny pomalu rozplynou. Není to už k naštvání? K vzteku? Rozčarování?
Samozřejmě to není příjemné. Nicméně, jestli chceme postoupit do play off, tak se musíme naučit hrát každý zápas na sto procent. Třeba zápasy s Kladnem nás můžou hodně mrzet. Hlavně, když nám účas v osmičce unikla pouze o čtyři body.

Vašemu týmu nelze upřít snahu do posledních kol, ale magickou osmičku jste patrně ztratili dříve, souhlasíte?
To si nemyslím. Naše šance na play off žila do předposledního zápasu s Chodovem. Teprve po této prohře bylo jasné, že letos do bojů o titul už nemůžeme postoupit.

V myslích už jste se mohli připravovat na play down. To je asi lepší než být emočně zatažen do rozhodujícího zápasu a pak se nestačit přešraňkovat…

Částečně ano, ale jak už jsem říkal, šance žila do předposledního kola a my se snažili o ni zabojovat.

Jestliže play off je Sokolu zapovězeno, tak play down zvládá parádně. Je to zkušenostmi nebo psychikou?
Play down je jiná soutěž. Rozhoduje několik věcí současně. Zkušenost s těmito těžkými zápasy ale určitě hraje také svou roli.

Na druhou stranu, nic netrvá věčně. V letošní sezoně jste pro první kolo chytili těžkého soka. Jak ho vnímáte?
V play down není lehkého soupeře a proto Liberec vnímáme, jako kterýkoliv jiný tým.

Co byste řekl na jeho dresu, respektive jeho hry?
Liberec má svojí kvalitu, kterou ukázal hlavně v druhé polovině základní části. Určitě nás nečeká nic lehkého, ale věřím, že když předvedeme v každém zápase stoprocentní výkon, tak uspějeme.

Ano, ve druhé polovině soutěže se Liberec progresivně zlepšil. Až do posledního kola byl ve hře o postup. Co jste na to vzepětí říkal?
Nijak zvlášť jsem Liberec nesledoval. Soustředil jsem se hlavně na naše výkony, protože pořád byla šance postoupit do play off.

Váš tým se rozloučil ze základní částí vydřenou výhrou. Může to něco směrem k bojům o udržení znamenat, nebo je to zkrátka jiná soutěž od nuly?
Od začátku tohoto roku naše výkony rostou a předvádíme dobrou hru. Výhra nad Bohemkou v nájezdech povzbuzení do play down rozhodně je. Moc dobře si ale uvědomujeme, že každý zápas začíná za stavu 0:0.

Začínáte play down netradičně venku a to asi není vzhledem k domácímu prostředí Liberce moc dobrá zpráva…
Osobně v tom žádný problém nevidím.

Hraje se na čtyři na vítězné zápasy, takže ani případné dvouzápasové manko by nebylo katastrofální. Nicméně s jakou byste se rádi vraceli?
Ideální varianta je přivézt zpod Ještědu dvě výhry.