První vrchol dobyl řecký šachista. V kongresovém centru Ideon se konal ostře sledovaný turnaj 32. ročníku Czech Open. Jednalo se o soutěž v rapid šachu s názvem Pardubický kraj Open. Za stoly se představilo hned 194 hráčů z 20 zemí. Na startu se objevila hvězdná jména, když nasazenou jedničkou byl „domácí“ Sergej Movsesjan reprezentující Arménii. Dvojkou ynikající Baadur Jobava z Gruzie, trojkou vícenásobný vítěz Czech Open Liviu-Dieter Nisipeanu. Prvenství první trojici ale vyfoukl řecký velmistr Antonios Pavlidis, který získal v devíti kolech 7,5 bodu.

"Byl to velmi náročný turnaj. Kvůli covidu jsem hrál šachy po hodně dlouhé době. Mým hlavním cílem je uspět v hlavním turnaji a rapid byl skvělou přípravou. Jsem velmi spokojený s vítězstvím," prohlásil Pavlidis.

Řecký velmistr startoval v Pardubicích potřetí v kariéře.

"V roce 2014 jsem si tu uhrál druhou velmistrovskou normu, takže mám na tuto akci velmi dobré vzpomínky. Proto jsem se také rozhodl, z vícero možností, právě pro Pardubice. Základním cílem pro hlavní turnaj je hrát dobré šachy po dlouhé době, kdy nebylo možné zasednout za šachovnice. Samozřejmě se pokusím o vítězství i ve velmistrovském klání, ale očekávám, že to bude složitější, než v rapid turnaji," připomíná Pavlidis, že v Ideonu se rozjel hlavní turnaj festivalu.

Stejný počet bodů získal na druhém místě mezinárodní mistr Jan Vykouk i třetí velmistr Baadur Jobava. Až páté místo obsadil Movsesjan. který v posledních dvou kolech nevyužil šance v turnaji zvítězit. Mistrem republiky se stal Vykouk, před Vlastimilem Babulou a Jakubem Půlpánem. Včera zahájil v Pardubicích také velmistrovský turnaj. Festival Czech Open 2021 pokračoval hvězdným rapid turnajem.