Nástup! Pardubičtí hokejbalisté si berou své zbraně a vyrážejí do boje. V základní části se pokusí udržet, ne-li vylepšit své pozice a ve čtvrtfinále proniknout za nepřátelskou linii. Pak teprve třetí sezona v extralize skončí pro HBC Autosklo H.A.K. Pardubice úspěchem. Trenér JIŘÍ MAŠÍK má ale trochu obavu z toho, že se potencionální protivníci mohou pro vyřazovací boje posílit. Zítra zahajují jarní pouť domácím utkáním (16.00) s Jindřichovým Hradcem.

Pane trenére, můžete nám popsat, jak se vyvíjela zimní příprava vašeho týmu?
Zimní přípravu jsme zahájili 6. ledna. Chodili jsme dvakrát týdně na crossfit (silový a kondiční cvičební program navržený tak, aby pomohl  získat všeobecnou fyzickou zdatnost) a jednou týdně do tělocvičny. Pracovali jsme na síle celého těla, houževnatosti, odolnosti, rychlosti a obratnosti. Začátkem února jsme chtěli přejít na hřiště, ale počasí nám narušilo plány. Proto  jsme pokračovali v posilování a tělocvičně. Ven jsme se dostali těsně před turnajem v Plzni.

Právě testování formy ve městě piva bylo generálkou na start jarní části. Jak dopadlo?
Minulý víkend jsme absolvovali velice kvalitní test se třemi těžkými týmy. A hlavně na krásném povrchu a v teple. Kvůli zraněním, nemocím a také několika nominací do reprezentace U 20 jsme odjeli na západ Čech trochu v kombinované sestavě. Kluci ale přistoupili k turnaji velmi zodpovědně. Až na lehce nepovedený zápas s Plzní to bylo pozitivní. Samozřejmě, že výkony nepřeceňujeme, jednalo se jen o přípravu. Na druhou stranu viděl jsem v naší hře věci, které od kluků vzhledem k nepovedenému  konci podzimu vyžaduji. Tedy stoprocentní nasazení po celý zápas a neutuchající bojovnost.

Byl jste spokojený s účastí na trénincích?
Ano. Od zahájení přípravy byla velmi dobrá. Pak klesla z důvodu jarních prázdnin a chřipkové epidemii,  co se prohnala i Pardubicemi.

Po tučném podzimu, když bylo sehráno několik kol druhé poloviny základní části, figuruje vaše družstvo až na sedmém místě. Jaké jste si vytyčili cíle pro jaro?
V pěti jarních zápasech vybojovat play off. I když to nebude jednoduché. Po Jindřichově Hradci, který musíme porazit, nás čekají čtyři těžší zápasy a musíme v některých z nich bodovat. V play off  bychom chtěli přejít přes čtvrtfinále. Opět ale říkám, že naši konkurenti jsou velmi kvalitní a každý potencionální soupeř je ve vyřazovacích bojích nepříjemný. Navíc asi dojde mezi týmy k přesunům hráčů a posilování.

V loňské sezoně jste ve čtvrtfinále narazili na takto napěchovanou Vlašim. Co vůbec říkáte těmto praktikám?
Moc tenhle systém nechápu a říkám otevřeně, že se mi to nelíbí. Kladu si otázku, proč nejsou přestupy do začátku jarní části. Pak je soutěž zkreslená.  Některá družstva naberou hráče a logicky se z nich stává jiný tým. Navíc borci, kteří do té doby hráli, jsou odsunuti na vedlejší kolej. Bohužel se týká především mladých, kteří pak těžko získávají zkušenosti. My touto cestou nepůjdeme.

Zaznamenali jste přes zimu nějaké změny ve vašem kádru?
Doplnili jsme realizační tým. Jako asistent přišel Míra Stránský. Musím říct, že to byl vynikající krok. Má mnoho zkušeností a kluci ho berou pro jeho přirozenou autoritu. Vzal si na starost  obranou hru, která nám dělala problémy. Bohužel se zranil Kuba Merta. Po operaci jsou Zdenda Hodr a Pavel Kubeš, což je citelné oslabení. Nicméně kluci už rehabilitují. Uvidíme, kdy naskočí. Proto přišel na střídavý start Tomáš Minařík ze Svítkova. Chtěl bych jeho činovníkům poděkovat za vstřícnost. Zapojujeme do hry i kluky z béčka a dorostu. Někteří se v Plzni ukázali ve velmi dobrém světle.

HBC Autosklo H.A.K. Pardubice
Brankáři: Tomáš Matrka (1983), Jan Mroviec (1993), Petr Smekal (1983).
Obránci: Jan  Barva (1992), Petr Filip (1987), Tomáš Hák (1990), Miloš Kamaryt (1979), Radek Mašík (1981), Jakub Mokříž (1991).
Útočníci: Jan  Bílý (1991),  Zdeněk Hodr (1979), Štěpán Hrnčíř (1985), Matouš Ingršt (1992),  Pavel Kubeš (1984), Jakub Merta (1990), Tomáš Minařík (), Tomáš Skřivánek (1992), Petr Urban (1982), David Večerník (1985), Ondřej Waber (1983),  David Zemánek (1980).
Trenéři: Jiří Mašík a Miroslav Stránský.