Legendy se nevzdávají! Naše zřejmě nejslavnější dostihová dvojice, žokej Marek Stromský a kůň Nikas, byla sice diskvalifikována po výhře v loňské Velké pardubické, ale hlavy nevěší. Letos se totiž společnými silami znovu poperou o triumf největší.

Marek Stromský ohlásil po diskvalifikaci svůj odchod do žokejského důchodu, velká podpora rodiny, lidí a kolegů z dostihové branže ho však vrátila do sedla, a to doslova. Jeho cíl pro nadcházející sezonu je jasný – znovu vyhrát Velkou pardubickou, a to na hřbetě Nikase.

„Je to můj parťák a já ho nemůžu nechat ve štychu. Čeká nás běh na dlouhou trať. Klíčové bude, abychom byli oba zdraví, ale věřím, že se to povede. Bude to daleko těžší, protože závod je vždy skvěle obsazen a budou tam mladí koně, ale o to máme větší motivaci," říká žokej Marek Stromský.

O jeho návrat do sedla Nikase stál i majitel Nikase Petr Kupka. „Byl to pro mě jeden z impulzů mého návratu. Majitel mě dlouho přemlouval, takže pokud vydrží zdraví, tak je opravdu jisté, že Nikase pojedu," usmívá se legendární žokej.

A co vlastně Marek Stromský s Nikasem letos společně plánují? „Před sezonou se to těžko odhaduje, ale Nikas není kůň, který běhá moc závodů. Myslím si, že mu stačí klidně dvě kvalifikace a samotná Velká pardubická. Je to totiž kůň, který má nejlepší formu na podzim, je zkušený, takže nepotřebuje mít toho tolik naběháno. Myslím si, že se bude spíš šetřit a ladit jeho forma směrem k podzimu," předvídá Marek Stromský.

Stromský nekončí! Nakopla ho podpora syna a fanoušků

Ještě nedávno to vypadalo, že sportovní kariéra žokeje Marka Stromského skončila. Poté, co byl zkušený rajťák diskvalifikován za doping Nikase z loňské Velké pardubické a přišel tím o prvenství, oznámil konec kariéry.

Ztratil motivaci a hlavně neměl stáj, pro kterou by jezdil. Dnes je ale všechno jinak. Marek Stromský pomalu spřádá plány novou na sezonu. A co víc, ve Velké plánuje start znovu v sedle s Nikasem.

Marek Stromský se domluvil na spolupráci s uznávaným trenérem Radkem Holčákem, který se pyšní titulem trenéra překážkových šampionů. Už také začal s přípravou v jeho stáji Valencio ve Velkých Karlovicích. Měl by jezdit i koně Radkova otce Františka. „Byl jsem pevně rozhodnut, že končím. Opravdu jsem neměl chuť a ani motivaci pokračovat," přiznává Marek Stromský.

Co ho nakonec vedlo k tomu, že svůj postoj změnil? „Těch aspektů bylo více. Velkým impulzem byla velká podpora lidí, dokonce vznikla i petice za to, aby nám prvenství nebylo odebráno. Mile mě překvapilo, kolik se v ní nasbíralo podpisů," uvádí zkušený žokej.

„Syn Filip řekl do televize, že jméno Stromský na poháru jednou bude. To byly hlavní aspekty, které mě přesvědčily o tom, že mám dál pokračovat. Podstatnou roli sehrál i fakt, že jsem se domluvil na spolupráci s trenérem Holčákem," vysvětluje Marek Stromský, který už v minulosti pro stáj Valencio pracoval.

A co Marek Stromský a Velká pardubická? „To je všechno daleko, pokud budu ale zdravý a Nikas taky, pojedeme spolu. S jeho majitelem se už na toto téma bavili. Stejně tak s trenérem Holčákem. Těším se na novou sezonu. Věřím, že dopadne lépe než ta minulá," sděluje Marek Stromský.