Konečné pořadí
1. HBC Alpiq Kladno
2. Hokejmarket Skalica
3. ŠK 98 Pruské
4. Oberwil Rebells
5. HBK Nitrianski Rytieri Nitra
6. Perapohjolan Poropojat
7. HBT Vlašim
8. ŠKB Imperial Vitamins Martin
9. Kometa Vrútky
10. SHC Belpa
11. HBC Autosklo-HAK Pardubice
12. London Crusaders
13. Siivikkalan Pelikassit
14. HSC Eagles Poggersdorf
15. Team Voodoo Edmonton

Tvrdá konkurence znamenala také tvrdé hodnocení. Hokejbalový klub Autosklo H.A.K. Pardubice si prvenstvím v loňském ročníku českého poháru vybojoval další účast i na poháru světovém. V Nitře měli Východočeši unikání možnost změřit síly s nejlepšími celky planety. Ve skupině se střídaly výhry s porážkami, rozhodující osmifinálový zápas Pardubice nezvládly. Nad jejich síly byl švýcarský Oberwil, ten samý tým, který je vyřadil na loňském, domácím šampionátu. Následné boje rozhodly o jedenáctém místě pro Autoskláře, což rozhodně nesplnilo očekávání, s jakým se výběr trenéra Mašíka na Slovensko vydal.

„Nemůžeme se vymlouvat. Jedenácté místo je pro nás velké zklamání," netajil rozčarování kouč. „Ovšem některé příčiny výrazně ovlivnily náš výkon. Například několika našim hráčům zabránilo v účasti zranění nebo práce. Takže jsme turnaj absolvovali se sedmnácti hráči, kdežto úspěšné týmy jich měly běžně k dispozici přes dvacet."

Mezi několika týmy se rovněž dostalo „do módy" půjčovat si na Světový pohár hráče z jiných týmů.

„Nechápu například smysl zápasu se švýcarskou Belpou, za kterou nastoupili kluci z Kertu nebo Plzně," vysvětluje Mašík. „I proto jsem rád, že vyhrálo Kladno, které opanovalo turnaj jen se svými hráči."
Vstup do poháru nebyl pro Východočechy zrovna nejjistější. Úvodní porážku vystřídala dvě vítězství, poslední střetnutí s Nitrou se hráčům znovu příliš nevyvedlo.

„První den s Belpou a Londýnem nás trápila koncovka. Herně jsme sice špatní nebyli, ale když nám nepadají góly, přestaneme plnit pokyny. Nehrajeme zkrátka naši hru. Druhá půlka skupiny už byla o něčem jiném. Kluci měli chuť do hry, makali naplno a mysleli na tým. Přestože jsme utkání s Nitrou prohráli, mohu říct, že to bylo se vztyčenou hlavou," chválil vzestup svých svěřenců Mašík.

Aby se Autoskláři probili do vyřazovacích bojů, museli přejít přes Rebely z Oberwilu. Celek, který jim loni v ČEZ Aréně překazil sen o medaili.

„Osudový zápas jsme ostudně promrhali. Na hřišti se nenašel nikdo, kdo by hru zvedl a tým nakopl," popisuje zklamání pardubický trenér.

Po loňském pátém místě se tak Pardubice mírně propadly. Bylo jasné, že nejlépe mohou skončit devátí.

„V prvním zápase s Vrútky jsme podali podobně mizerný výkon, jako v kvalifikačním střetnutí. Na hráčích se začala projevovat i únava, navíc se nám zranil Pavel Kubeš. Po tomto zápase jsme si museli všechno vyříkat, takovýmto způsobem se přece Světový pohár nehraje. Poslední zápas s londýnskými hokejbalisty jsme museli povinně zvládnout. Byla vidět alespoň kapka zlepšení," připouští lodivod Východočechů Mašík. Zároveň pochválil nováčky, kteří museli zaskočit za nepřítomné kmenové hráče. „Jakub Ryba i Jindřich Kunc ukázali, že pokud na sobě vydrží dále pracovat, budou velkým příslibem do budoucna."

Nyní už ale Mašík a jeho kádr vyhlížejí start extraligové sezony, jež klepe na dveře.

„Musíme se rychle vzchopit. Za týden nás čeká velmi těžký první mistrovský zápas s Vlašimí," ví své Mašík.

Základní skupina:
HBC Autosklo H.A.K. Pardubice – SHC Belpa 1:3. Branka Pardubic: 25. Ingršt (asistence Filip).
London Crusaders – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 1:3. 16. Filip (Kubeš), 21. Krejčí (Filip, Bílý), 24. Skřivánek (Vlasák).
Pelikassit – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 1:3. 4. Bílý (Ingršt), 10. Filip (Bílý), 25 Filip (Kubeš).
HBC Autosklo H.A.K. Pardubice – HBK Rytieri Nitra 1:4. 5. Kubeš (Krejčí).

Zápas o čtvrtfinále:
Oberwil Rebells – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 3:1. 28. Skřivánek (Vlasák, Smekal).
Skupina o 9. – 12. místo: HBC Autosklo H.A.K. Pardubice – Kometa Vrútky 1:4. 26. Bílý.
London Crusaders – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 0:7. 2. Vlasák (Urbanec), 5. Urbanec (Krejčí), 6. Hák (Ingršt), 7. Ingršt (Vlasák), 18. Filip (Vlasák), 24. Filip (Kunc), 26. Válek (Pecina).

Soupiska HBC Autosklo H.A.K. Pardubice: Smekal (Stárek) – Filip, Pecina, Hák, Mokříž, Krejčí, Vlasák, Ryba, Kubeš, Bílý, Ingršt, Skřivánek, Gabriel, Urbanec, Merta, Kasal, Válek, Kunc.

ANTON ZELENKO