Extraliga mužů
1. VSK Univerzita Brno 175 b., 2. TJ Dukla Praha 137 b., 3. SSK Vítkovice 135 b., 4. ASK Slavia Praha 133,5 b., 5. AK Olomouc 132,5 b., 6. PSK Olymp Praha 130 b., 7. Hvězda Pardubice 123 b, 8. A.C. TEPO Kladno 103 b.

1. liga žen
1. Hvězda Pardubice 263 b., 2. TJ LIAZ Jablonec n. N. 165 b., 3. A.C. Spartak Praha 132 b., 4. AC Vysoké Mýto 119,5 b., 5. TJ Sokol Hradec Králové 92,5 b., 6. AC Česká Lípa 91,5 b., 7. AC Slovan Liberec 79 b., 8. AC TJ Jičín 58,5 b.

Rozvod po letech… S nadsázkou se dá takto popsat sestup pardubických atletek z extraligy družstev. Muži i ženy Hvězdy byli zvyklí spolu hospodařit při jedněch závodech. V letošní sezoně je ale vše jinak. Zatímco atleti obhajují stříbro v nejvyšší soutěži, tak ženy jsou o jednu úroveň níže. Nicméně po prvním kole to vypadá, že se chtějí do svazku co nejrychleji vrátit. Jen, aby to pro změnu nezkazili zástupci silnějšího pohlaví, kterým se úvod nevydařil.

SEDM BODŮ OD ŠESTKY

Nejvyšší domácí soutěž družstev odstartovala na městském stadionu v Plzni. Muži Hvězdy nenastoupili v plné sestavě a to se nakonec projevilo na výsledku, když skončili na sedmé příčce, sedm bodů za Olympu Praha. Soutěž ovládli muži s Univerzity Brno, když s výrazným náskokem porazili pražskou Duklu.

„Loňská sezona byla velmi vydařená a bude těžké zopakovat druhé místo na Mistrovství České republiky družstev. Nicméně náš mužský tým na to jistě má. Nutno ale přiznat, že úvodní kolo se nám příliš nevydařilo. Na vině jsou četné omluvy kvůli zraněním. Ale na druhé kolo by již měli být všichni v pořádku. A v plné síle budeme opět bojovat o příčky nejvyšší," vyhlašuje vedoucí pardubického družstva Iva Toušová.

„Sedmé místo nebereme jako neúspěch, v dalším může být vše jinak. Pro nás je podstatné postoupit do zářijového MČR v Ústí nad Orlicí, kde se bude rozhodovat o těch nejlepších. A uděláme vše pro to aby se to opět podařilo," kuje smělé plány Toušová.

Nejlépe bodujícím z Hvězdy se stal koulař Martin Stašek, který se představil i v hodu diskem. Celkem pro tým nashromáždil patnáct bodů. V těsném závěsu za ním byl čtrnácti bodový Ján Šuba, který nastoupil v trojskoku a dálce. Shodně po jedenácti bodech získali ve svých hlavních disciplínách Filip Sasínek (800 m) a Lukáš Gdula (chůze).

O PARNÍK? SPÍŠE O DVA!

V první lize se ve výtečném světle představily zástupkyně něžného pohlaví Hvězdy Pardubice. V Hradci Králové dominovaly ve všech směrech. V konečném součtu zvítězily téměř o sto bodů, což je prvenství s nebývalým náskokem.

„Tímto bodovým ziskem jsme daly jasně najevo, co je naším cílem pro tuto sezonu. Chceme jednoznačně postoupit zpět do extraligy, kam naše družstvo bezesporu patří," nebere nic jiného kapitánka družstva Jana Kárníková.

„Sice jsme nenastoupili v plné sestavě, když chyběla např. běžkyně Kristiina Mäki, která startovala v zahraničí. No a pár děvčat mělo studijní povinnosti. Ale i tak se nám podařilo porazit soupeřky rozdílem třídy. Děvčata, která v Hradci nastoupila do soutěže, se velmi snažila. Většina z nich startovala v maximálním možném počtu tří disciplín, aby pro oddíl získaly co nejvíce bodů. Věřím, že i tři další kola se odehrají v podobném duchu a zajistíme si bezpečný postup na MČR družstev, kde pro příští rok vybojujeme opět účast v nejvyšší české atletické soutěži družstev," přemítá Jaroslav Jón, který letos poprvé zastává roli vedoucího družstva žen Hvězdy.

„Celé družstvo je velmi kompaktní, máme kvalitní zastoupení téměř ve všech disciplínách. Hvězda tradičně staví na vrhačských disciplínách, ale v posledních letech jsou nedílnou součástí i skvělé běžkyně. A pod dlouhých letech máme i kvalitní sprinterky a skokanky. Jsem velmi rád, že se nám podařilo do sezony 2016 vkročit s tak velmi výrazným odstupem od ostatních ženských celků a těším se na další průběh našich soutěží, " dodává Jón.

O nebývale vysoký počet bodů se nejvíce přičinil, věkem ještě dorostenka, Lada Vondrová. Zvítězila v běhu na 400 m i na 400 m překážek a k tomu přidala ještě třetí příčku v běhu na 800 m. K nejlépe bodujícím patří tradiční opora Hvězdy, koulařka Jana Kárníková. Závodila nejen ve své hlavní disciplíně vrhu koulí, ale v i hodu diskem a kladivem. Přes dvacet bodů dokázaly ve svých disciplínách vybojovat ještě sprinterka Anna Šuhájková (100 m, 200 m a 4 x 100 m) a skokanka Tereza Edlová (skok daleký, skok vysoký a trojskok).

„Také ostatní dívky si zaslouží velikou pochvalu za své nasazení a výkony, které v Hradci předvedly a díky kterým jsme nedali soupeřkám šanci. Všechna děvčata totiž dokázala získat nějaké body," konstatuje potěšeně Jaroslav Jón.

Jana Kárníková