Nejvyšší basketbalová soutěž mužů pokračuje dalším kolem. Zatímco hráči Pardubic jsou i přes dvě porážky od Ostravy favority v souboji s Ústím nad Labem, tak na Svitavy sice čeká basketbalový svátek, ale o tom, že by Tuři rozšířili konto výher, může být jen těžko řeč.

26. kolo: NH Ostrava – BK JIP Pardubice 87:85 v prodloužení (8:17, 33:32, 56:52, 74:74).
Byl to kousek, ze kterého Pardubice měly docela těžkou hlavu. Basketbalisté Ostravy v zápase proměnili devatenáct trojek. O jediný úspěšný pokus zaostali za rekordem české ligy, který mají na svědomí Děčín (z roku 2003) se  Spartou (2004).

Jedna trojka rozesmutnila Pardubice nejvíc. Ve čtvrté čtvrtině smazal tým trenéra Slowiaka jedenáctibodový náskok Ostravy a sám šel do vedení.  Jenže neslavil.
V závěrečných vteřinách se trefil domácí Rahsaan Ames a srovnal na 74:74. „Věděl jsem, že je to naše poslední střela, ale nerozklepal jsem se. Už mám přece jen něco za sebou," prohlásil po zápase.
Pardubičtí basketbalisté si sypali popel na hlavu. „Vedli jsme o tři body a náš plán byl faulovat, aby domácí házeli maximálně dvě šestky. Jenže jsme udělali fatální chybu při osobní obraně," kroutil hlavou Petr Bohačík.


Minutu před koncem prodloužení svítil na ukazateli stav 82:82. Jenže koncovka hostím nevyšla. Dvě vteřiny před koncem mohl výhru na pardubickou stranu překlopit Kotas, ale neměl na sobě ostravský dres. Trojku ze slibné pozice netrefil.

Sobota 20.00: BK JIP Pardubice – Sluneta Ústí nad Labem.
Honem zapomenout na Ostravu! Dvě porážky za sebou chtějí Pardubice odčinit doma proti Ústí nad Labem. To není v kdovíjaké kondici. Je poslední a před cestou na východ Čech vyměnilo kouče. Romana Bednáře vystřídal Slovák Peter Bálint. „Očekáváme, že nastartuje hráče na vítěznou vlnu, jelikož tým má rozhodně větší potenciál ," uvedl pro klubový web manažer týmu Zdeněk Rytíř.

Pátek 20.00: Qanto Tuři Svitavy – ČEZ Basketball Nymburk.

Nastoupit proti nejlepšímu českému klubu, to je samozřejmě pro každého účastníka Mattoni NBL svátkem, byť samozřejmě naděje na úspěch jsou mizivé. Nejinak tomu bude dnes v případě Svitav.
Svěřenci Lubomíra Růžička splnili svůj cíl, kdy z dvojzápasu s Levicemi vytěžili jedno cenné vítězství. „Dodá nám energii do další práce," je přesvědčen svitavský trenér, který už před prvním vzájemným soubojem s mnohonásobnými českými šampiony vytyčil pro svůj tým jasný úkol: „Každá kvalitně odehraná čtvrtina je pro nás úspěchem a vzpruhou do budoucna." V Nymburku to Tuři plnili nejen čtvrtinu, a po celý první poločas, kdy drželi vyrovnaný stav, až potom je favorit jasně převálcoval.


V utkání s Levicemi se domácí mohli opírat o kvalitní individuální výkony Macely, Deloache či Miloše. A jestli chtějí alespoň částečně držet krok, budou znovu potřebovat, aby hráči „explodovali".