Na tom by v zápase Nymburk vs. Pardubice nebylo až tak nic zvláštního. Jenže z pozice tabulkové jedničky jdou do zápasu Východočeši.

Dnes 18.00: ČEZ Basketball Nymburk (2. místo) – BK JIP Pardubice (1. místo).
Tolik očekávaný souboj dostává z pardubické strany pořádné trhliny. Bekse totiž odpadá jeden dlouhý hráč za druhým. Vše zahájil Pospíšil. Už v průběhu derby se Svitavami se k němu přidal Kohout a po utkání Bohačík se Šoukalem.
„Ještě úplně nevím, v jaké sestavě nastoupíme. Jasné je, že se nebudeme moci opřít o podkošové hráče. Takže naše taktika bude založená na hře z perimetru. V nižší sestavě se budeme snažit o agresivní obranu a jednoduchý přechod na útočnou polovinu hřiště," spřádá plány pardubický trenér Dušan Bohunický.

Potíže trochu jiného rázu má také úřadující mistr. Přestože v základní části absolvuje polovinu zápasů z porce ostatních účastníků nejvyšší soutěže, na nedostatek práce si stěžovat nemůže. Zápasy ve VTB lize střídají mače v Eurocupu. Ten poslední sehrál ve středu, když v přímém střetu o druhou příčku ve skupině zdolal francouzské Nancy. A že se nadřel. Nicméně stará pravda říká, že po vyhraném utkání se regeneruje lépe.

„Výkony nymburského týmu mají vzestupnou tendenci. Přisuzuji to hlavně tomu, že se do jeho sestavy vracejí hráči, kteří v úvodu sezony nebyli k dispozici, Ať už to jsou Burns, Stutz, Raivio či Bartoň. Oni zvýšili kvalitu nejen v zápasech, ale i v tréninkovém procesu. A od něho se všechno odvíjí," tvrdí pardubický kouč.

Středočeši jsou pro své soupeře v domácí soutěži nečitelní. Do hry mohou nasadit prakticky dvě sestavy a jejich variabilita je obrovská.

„Nymburská hra se hodně opírá o Washingtona. Není to rozehrávač, který by co nejvíce distribuoval míče mezi své spoluhráče, ale je to skórer. Sám se dostává hodně často do zakončení. Při jeho odchodu ze hřiště naskočí do hry Welsch nebo Raivio. To jsou naopak tvořiví hráči, kteří pracující pro ostatní. Nebezpečí nám hrozí ze všech pozic. Navíc na utkání s Nymburkem se hrozně těžko připravuje z toho důvodu, že v pohárových a ligových zápasech nastupuje v odlišném složení. Způsob přípravy je o to těžší, že nevíme, kdo vlastně bude hrát," krčí rameny Dušan Bohunický.