Mezi nimi nebudou chybět ani vítězové z loňského roku. V kategorii mužů bude titul obhajovat Vít Pavlišta ze Slovanu Liberec. „V případě vítězství by se dotáhl na Róberta Štefka, který vyhrál šestkrát,“ uvedl Jan Rýdlo, sportovní ředitel závodu. O přední pozice by měli dále bojovat Petr Pechek, Jan Kreisinger nebo Kamil Krunka.

Vítězkou z roku 2017 pak je Petra Kamínková z Olomouce. „V kategorii žen nemáme mladé běžkyně. V okruhu favoritek tak jsou na letošním šampionátu především veteránky,“ řekl Rýdlo s tím, že Kamínková se může v počtu vítězství dotáhnout na rovněž přihlášenou Ivanu Sekyrovou.

Na startu se objeví i Radka Churáňová, která vyhrála v novém rekordu MČR na 100 kilometrů v Plzni. O tradiční zahraniční účast se postarají běžci a běžkyně z Keni. „Pozvali jsme je, aby především pomohli našim závodníkům k lepším časům,“ potvrdil Rýdlo.

Basketbalové utkání play off Kooperativy NBL mezi BK JIP Pardubice (v bíločerném) a SLUNETA Ústí nad Labem (v modrém) v pardubické hale na Dašické.
Basketbalový šok: Favoritu na úvod spadla brada

Na běžce čeká mírně upravená trasa. „Pozměnila se vzhledem k tomu, že se dělá nový povrch směrem na Staré Hradiště,“ vysvětlila ředitelka závodu Míla Kalinová. Start je tradičně na Smetanově náměstí, ale běžci vyrazí nejprve opačným směrem. „Úvodní kolečko na startu nám pomůže k tomu, abychom nabrali kilometry,“ dodala Kalinová. Dobíhat se bude na Pernštýnském náměstí.

„V Pardubicích se běží dobře, není to nahoru dolů. V případě příznivého počasí se tady mohou zaběhnout velice dobré časy,“ předpokládá bývalá atletka Jarmila Kratochvílová.

Půlmaraton začíná v sobotu ve 13 hodin. Již dopoledne jsou na programu další závody, mimo jiné pro běžce v Lidovém běhu, handicapované či startující na koloběžkách. V centru města je připraven i bohatý doprovodný program.

Program - sobota 14. dubna:
9.40 – start Lidového běhu Vaňka Vaňhy se společností Retia
10.30 – start závodu MČR handbike
10.40 – start Pohárového závodu koloběžek
12.45 – start závodu Kiekert desítka
13.00 – start Pardubického vinařského půlmaratonu a MČR

Automatické mlýny v Pardubicích.
Galerie by v mlýnech mohla vystavovat i rozměrná díla